Focus mk1 - Narastające skrzypienie podczas hamowania

23 Maj 2016, 20:15

Witam! Od średnio miesiąca borykam się z problemem w moim aucie. Jest to Ford Focus mk1 Hatchback 1999 r. Gdy przejadę już około 1 km, przy hamowaniu, najczęściej kiedy mam dłużej nogę na hamulcu(nieważne czy lekko czy mocniej), słychać taki metaliczny dźwięk, jakby skrzypienie-pisk, no trudno mi określić słowami. Udało się ustalić, że wydobywa się on z tyłu, a tam z kolei mam hamulce bębnowe. Wziąłem pewnego razu kolegę który niejako się zna na tych sprawach, podejrzenia były, że skończyły się szczęki, ale po sprawdzeniu nadają się jeszcze do jazdy . Kumpel pozbył się syfu, który tam się znajdował, posmarował czymś. No ale na drugi dzień to samo.. Dodam, że na samym początku jazdy, wyjazd z parkingu dojazd do świateł - nic się nie dzieje. Dopiero około po 1-3 km kiedy już dłużej dojdzie do hamowania zaczyna się to co opisane wyżej. Mielibyście może pomysł, sugestię, podpowiedź - co może jeszcze być na rzeczy? Jeszcze raz co do szczęk - nie zostało ich dużo, ale bez wątpienia warstwy jeszcze parę mm jest, kolega stwierdził, że wystarczy na około 10 tys km .
Doxxx
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 26 06 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1.6 16V 100KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Volkswagen e-up! w pełni elektryczny samochód seryjny
    Volkswagen przedstawił swój pierwszy, w pełni elektryczny samochód seryjny: nowego e-up!. To prawie bezgłośne, czteroosobowe auto robi wrażenie zasięgiem 150 kilometrów i doskonałą funkcjonalnością. Nowy ...