Focus Mk1 vs Octavia I

25 Lis 2014, 21:02

DamianCAR napisał(a):focus jest dużo lepiej wykonany

Jest dużo ładniejszy z zewnątrz i wewnątrz (ciekawa deska rozdzielcza), ale poziom wykonania jest bardzo zbliżony - w obu są twarde plastiki bardzo kiepskiej jakości, byle jak spasowane, trzeszczące po pewnym przebiegu, w dodatku często się rozłażą (koleżance np. odkleiła się w Focusie podsufitka :o ). Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od auta - trudno znaleźć lepiej prowadzącego się przednionapędowego kompakta z tamtych lat od Focusa, z drugiej strony Octavia (prowadząca się jak wóz drabiniasty) też ma swoje atuty - ogromny bagażnik, dobre silniki do LPG, lepsze blachy i trwałość od Focusa :yes: Gdybym miał niewielki budżet i szukał auta na taksówkę wziąłbym Octavię, do prywatnego użytku wolałbym Focusa z uwagi na większą frajdę z jazdy.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

25 Lis 2014, 21:38

Na taksówkę ?
Octavie nie mają dużo miejsca i do tego były słabo wyposażone a klient wymaga.
Na taksówke ja bym brał Omege B 2,5 + LPG FL FULL opcje Leganze 2,0 + LPG FULL opcje ewentualnie jakieś Audi np. A4 B5 w 1.9 TDI
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2014, 22:02

Panowie już spokojnie bo powoli zaczyna robić sie spam co kto lubi,napisaliście mniej więcej plusy i minusy więc teraz pora na wypowiedz autora co o tym myśli.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lis 2014, 22:29

Nie spodziewałem się tylu pomocnych odpowiedzi na moje wołania o pomoc, ale dalej jestem w kropce.
Kusi mnie ten Focus, ale nie chcę później żałować jeśli gaz się nie przyjmie. Lubię swobodnie jeździć więc kiepskie prowadzenie Octavii to dla mnie duży minus.
Z tego co tu wyczytałem wyszło mi, że Focus jest wyżej oceniany i Octavia raczej nie może się z nim równać, ale ten z kolei słabo nadaje się do gazu więc wyszłoby, że obie opcje nie będą najlepszym wyborem.
Niestety budżet mam ograniczony więc trudno znaleźć jakąś ciekawą alternatywę mieszczącą się w moich wymaganiach, ale każda podpowiedź czy rada w dalszym ciągu mile widziana.
SmokeWeed
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 2-2009
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Nie mam

25 Lis 2014, 22:32

A co powiesz na temat Peugeota 307?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 22:36

A ode mnie Astra G
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2014, 23:02

Markę Peugeot skreśliłem od razu, gdyż jestem uprzedzony zarówno do niej jak i do innych francuzów. Poza tym kompletnie nie odpowiada mi wizualnie więc nie chciałbym się wkurzać przy każdym wsiadaniu :no:
Astrą jeździłem kilkanaście razy, zarówno hatchbackiem jak i kombi. Samochód wydaje się solidny, ale nie zrobił na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia. Jeśli nic innego by się nie znalazło to mógłbym się nad nim zastanowić.

Zaciekawiła mnie Almera, ale nie mam o niej zielonego pojęcia i nie znam nikogo kto mógłby ją mieć. Z kolei A3 i Leona odrzuciłem przez niewystarczający budżet.
SmokeWeed
Nowicjusz

25 Lis 2014, 23:19

Akurat 13500zł spokojnie wystarczy na A3 i Leona,A3 będzie nawet poliftowa.
Barol
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 23:28

Tylko to 13500 to już z wliczonym LPG, a w tej cenie nie wiadomo co tam się z nimi działo za zachodnią granicą :oops:. Szkoda bo A3 po lifcie bardzo przypadła mi do gustu.
Chyba, że ktoś widział jakiś w miarę godny zachodu link w/w furek. Oczywiście od prywatnej osoby bo komisy ponosi fantazja.
SmokeWeed
Nowicjusz

25 Lis 2014, 23:34

A skąd jesteś mniej więcej?
Barol
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 23:42

Częstochowa.
150km jestem w stanie dojechać. W ciekawych przypadkach 200km.
SmokeWeed
Nowicjusz

26 Lis 2014, 11:12

A coś takiego?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wiem że spory silnik ale pod światłami zaskoczył byś nie jednego dresa z BMW :naughty:
Barol
Awatar użytkownika

26 Lis 2014, 14:03

Jak zwykle "VAG to zło" i pisanie swoich wymysłów. Sam też fanem nie jestem, ale nie są takie złe jak tu niektórzy ciągle wciskają.
Zrobiłem kilkadziesiąt tys w takiej firmowej Octavii (z 10 lat temu co prawda) i wcale jakiejś tragedii nie było, na pewno lepiej niż taczkowaty i trzeszczący Fusion którym jeździłem wcześniej.
Materiały w środku bodaj po lifcie wcale nie były jakieś odpychające. Miejsca z tyłu za dużo nie ma, to fakt, ale jeździ sporo na taxi i jakoś dają rade.

No i największa bzdura co do wytrzymałości - przecież to chyba jedno z najbardziej pancernych aut jakie istnieją.
Od lat w firmach są już praktycznie tylko II i III, ale w mniejszych się jeszcze czasem trafi 1-ka, podobnie na taksówkach, obstawiam że mają zrobione lekko po 500-600 tys, niektóre i pewnie do miliona dobijają.
Mógłbym wypisać parę znanych mi firmowych aut bardziej "renomowanych" niby, które po 100 tys praktycznie rozlatywały się na drodze.

Za tą cenę jedyny poważny mankament jaki mógłbym wymyślić to fatalna widoczność do tyłu (w hatchbacku, nie wiem jak w kombi), ale to mniej doświadczony kierowca może mieć z tym problem.

Zresztą przy całej sympatii dla Focusa, nie wiem po cholerę to w ogóle porównywać, jak koniecznie ma być na LPG więc Focus odpada z miejsca.
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Rok produkcji: 2010

26 Lis 2014, 18:06

1.6 i 1.8 w e36 zaskoczy ale z moim e36 2,5 i prawie 200 koni sie chowa ;)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

27 Lis 2014, 22:18

Focusa odrzucam ze względu na LPG. Octavie jeszcze biorę pod uwagę, ale tylko hatchback.
Podpowie mi ktoś czy warto rozglądać się za Almerą? Bo oprócz Leona i w/w Octavii to właśnie ten samochód chodzi mi po głowie.
SmokeWeed
Nowicjusz