REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Koniu napisał(a):To za 3 lata możemy pogadać nt. Focusa bo zazwyczaj po 5 latach na LPG wychodzą pierwsze problemy.
Wiesz dlaczego Opel jest lepszy? Bo moa astra mimo że ma 10KM mniej lepiej jedzie niż Twoja Octavia i spala w mieście 8.5litra Ty możesz pomarzyć o takim wyniku a o wyprzedzaniu tira nie wspomnę.
szybki napisał(a):A ja o tylę mogę uwierzyć że znam osoby które pilnują pedantycznie spalania. Więc jeżeli wiecznie uważasz, nigdzie się nie śpieszysz, stosujesz eco głupotki to jak najbardziej realne...
Barol napisał(a):A ja znalazłem ładną A3 z dobrym silnikiem [link do Otomoto wygasł] ... 90424.html
elpolacco napisał(a): Po za tym "specjalisto" od kiedy to się w latach liczy awaryjność auta na lpg?
artur73 napisał(a):Co do spalania Octavii czy Golfa IV lub Passata B5 z 1,6 ,to w (normalnym,a nie 30tysięcznym...) mieście standardem jest min. 10l benzyny,a zimą to już byłby dobry rezultat... No chyba,że ktoś jeździ między 2 a 3 w nocy z V 60 km/h cały czas na 5 biegu...
łysy30 napisał(a):Dokładnie tak. Mój kumpel - taksówkarz jeździ Octavią I 1.6 po Wrocławiu (oczywiście z LPG) i pomimo niezawodności tego silnika planuje zmianę auta właśnie ze względu na spalanie - jeżdżąc wybitnie po "taksówkarsku" (max. 2,5 tys. obrotów - wiem, bo wielokrotnie z nim jeździłem) Octavia łyka mu średnio 10 l. benzyny/12 l. LPG. Kompletnie nie mogę sobie wyobrazić jak w mieście można osiągnąć tym autem 8,5 l./100 km - chyba tylko jeżdżąc na bardzo niskich obrotach, niszcząc przy tym układ korbowo - tłokowy. Wiem, że swoje trzeba chwalić, ale bez przesady
artur73 napisał(a):Myślę,że Koń słusznie przyjął,że auto ma standardowe przebiegi koło 15-20 tys w roku. Nie rozmawiamy tutaj "teoretycznie" i zakładamy,że jak ktoś zakłada gaz to jeździ a nie stoi!
Równie dobrze możemy napisać,że najmniej psuja się auta,które jeżdżą 1 tys. km w roku...
nie o to tutaj przecież chodzi więc wyluzuj przyjacielu z tym "specjalistą".
Co do spalania Octavii czy Golfa IV lub Passata B5 z 1,6 ,to w (normalnym,a nie 30tysięcznym...) mieście standardem jest min. 10l benzyny,a zimą to już byłby dobry rezultat... No chyba,że ktoś jeździ między 2 a 3 w nocy z V 60 km/h cały czas na 5 biegu...
Przytoczona przeze mnie Astra G -1,8-125KM,ma spalanie podobne ale osiągi znacznie lepsze.
Mam A4 B6 z wolnossącą 2,0 z 2001 i spala teraz zimą 12-12,5l po mieście benzyny po korkach. Autem jeździ ,żona i zapewniam cię,że nie przekracza 3 tys obrotów nigdy..!
Koniu napisał(a):Bo tyle mi Astra pali.. Nie wiem co w tym dziwnego.. Z tym że mój silnik a twój to niebo a ziemia a trwałość podobna.
Może najpierw nabądź doświadczenia na forum kolego bo dla mnie na razie w ocenach mnie i innych użytkowników się nie liczysz kolego.elpolacco napisał(a):Za takiego się przecież uważasz, bo nie dasz sobie nic powiedzieć i Ty masz zawsze rację.