Focus Mk1 vs Octavia I

04 Gru 2014, 03:44

Witam.
Z uwagą przeczytałem wszystkie wasze odpowiedzi. :) Pomijam swoje dopisywanie zdania do konkretnych wypowiedzi ,przejdę do wniosków... :roll:
Powinieneś poszukać sobie Astry G z końca produkcji z silnikiem 1,8-16V-125 KM (ewentualnie 2,0-16V) i je zagazować nową sekwencją.
Zamiast opisywać dlaczego przyjmij za pewnik ,że to będzie dla Ciebie najlepszy kompromis pomiędzy awaryjnością,mocą ,spalaniem,blachówą,materiałami i ogólnymi kosztami utrzymania.

Tylko zwróć uwagę na to,że kupić takie auto od I właściciela z PL salonu,to praktycznie mission impossible... :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

04 Gru 2014, 06:06

A ja znalazłem ładną A3 z dobrym silnikiem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Gru 2014, 09:22

Koniu napisał(a):To za 3 lata możemy pogadać nt. Focusa bo zazwyczaj po 5 latach na LPG wychodzą pierwsze problemy.
Wiesz dlaczego Opel jest lepszy? Bo moa astra mimo że ma 10KM mniej lepiej jedzie niż Twoja Octavia i spala w mieście 8.5litra Ty możesz pomarzyć o takim wyniku a o wyprzedzaniu tira nie wspomnę.

Auto ma już dawno ponad 250tys.km, a za 3lata będzie mieć jakieś 100tys. więcej. Jeśli kolejne 3 lata byłby bezawaryjne to co więcej chcieć od tego auta? :naughty: Po za tym "specjalisto" od kiedy to się w latach liczy awaryjność auta na lpg? Jak nie będzie jeździło to nawet 10 lat wytrzyma lpg :lol: Może ważniejsze jest ile kilometrów zrobił na instalacji? :twisted:

Gratuluję Ci, że wybrałeś lepszy samochód z lepszym silnikiem :ok: Ja akurat z wyboru jestem zadowolony i powiem szczerze, że lepiej jeździ mi się 1.6MPI niż Fabią II 1.4 16V 85KM. Silnik ze względu na to, że jest 8 zaworowy lepiej zbiera się z dołu i na pewno będzie mniej awaryjny niż 16V. Po za tym porównując spalania na mieście nie wiem o jakim mieście mówisz, bo jak wjedziesz w godzinach szczytu do Krk tak jak ja to zobaczymy :mrgreen: Więcej stoisz niż jedziesz więc spalanie automatycznie spada jak jedziesz :P Jedyny silnik na który był zamienił 1.6MPI to 1.9TDI 105KM. Tylko u mnie miało być bezawaryjnie i bezobsługowo. Jak na razie jedno i drugie spełnia swoje zadanie :)

Z wyprzedaniem tira też nie mam problemów :ok: Jakoś daje radę.

szybki napisał(a):A ja o tylę mogę uwierzyć że znam osoby które pilnują pedantycznie spalania. Więc jeżeli wiecznie uważasz, nigdzie się nie śpieszysz, stosujesz eco głupotki to jak najbardziej realne...

Staram się jeździć "normalnie" czyli płynie do 100km/h. Czasami 80km/h, czasami 90km/h. Wszystko zależy od warunków i ruchu na drodze. Nie wyprzedam jak idiota samochodów, a za chwilę jadę za kolumną gdzie prowadzi jakiś niedzielny kierowca. Przeważnie z takim "szybkim" spotykamy się na jakichś światłach czy przejeździe kolejowym i tyle szybciej odemnie jest na miejscu.
elpolacco
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1990
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Golf VI
Rok produkcji: 2009

04 Gru 2014, 09:26

Barol napisał(a):A ja znalazłem ładną A3 z dobrym silnikiem [link do Otomoto wygasł] ... 90424.html

Kolega ma taki sam silnik w aucie z 2000r. w i jeździ nim na taxi. Ponad 250tys. na lpg i zero problemów z silnikiem :ok: 80% tego przebiegu to miasto.
elpolacco
Początkujący

04 Gru 2014, 14:12

elpolacco napisał(a): Po za tym "specjalisto" od kiedy to się w latach liczy awaryjność auta na lpg?

Myślę,że Koń słusznie przyjął,że auto ma standardowe przebiegi koło 15-20 tys w roku. Nie rozmawiamy tutaj "teoretycznie" i zakładamy,że jak ktoś zakłada gaz to jeździ a nie stoi!
Równie dobrze możemy napisać,że najmniej psuja się auta,które jeżdżą 1 tys. km w roku...
nie o to tutaj przecież chodzi więc wyluzuj przyjacielu z tym "specjalistą".
Co do spalania Octavii czy Golfa IV lub Passata B5 z 1,6 ,to w (normalnym,a nie 30tysięcznym...) mieście standardem jest min. 10l benzyny,a zimą to już byłby dobry rezultat... No chyba,że ktoś jeździ między 2 a 3 w nocy z V 60 km/h cały czas na 5 biegu...
Przytoczona przeze mnie Astra G -1,8-125KM,ma spalanie podobne ale osiągi znacznie lepsze.
Mam A4 B6 z wolnossącą 2,0 z 2001 i spala teraz zimą 12-12,5l po mieście benzyny po korkach. Autem jeździ ,żona i zapewniam cię,że nie przekracza 3 tys obrotów nigdy..! :D
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Gru 2014, 15:54

artur73 napisał(a):Co do spalania Octavii czy Golfa IV lub Passata B5 z 1,6 ,to w (normalnym,a nie 30tysięcznym...) mieście standardem jest min. 10l benzyny,a zimą to już byłby dobry rezultat... No chyba,że ktoś jeździ między 2 a 3 w nocy z V 60 km/h cały czas na 5 biegu...

Dokładnie tak. Mój kumpel - taksówkarz jeździ Octavią I 1.6 po Wrocławiu (oczywiście z LPG) i pomimo niezawodności tego silnika planuje zmianę auta właśnie ze względu na spalanie - jeżdżąc wybitnie po "taksówkarsku" (max. 2,5 tys. obrotów - wiem, bo wielokrotnie z nim jeździłem) Octavia łyka mu średnio 10 l. benzyny/12 l. LPG. Kompletnie nie mogę sobie wyobrazić jak w mieście można osiągnąć tym autem 8,5 l./100 km - chyba tylko jeżdżąc na bardzo niskich obrotach, niszcząc przy tym układ korbowo - tłokowy. Wiem, że swoje trzeba chwalić, ale bez przesady :/
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...

04 Gru 2014, 18:32

łysy30 napisał(a):Dokładnie tak. Mój kumpel - taksówkarz jeździ Octavią I 1.6 po Wrocławiu (oczywiście z LPG) i pomimo niezawodności tego silnika planuje zmianę auta właśnie ze względu na spalanie - jeżdżąc wybitnie po "taksówkarsku" (max. 2,5 tys. obrotów - wiem, bo wielokrotnie z nim jeździłem) Octavia łyka mu średnio 10 l. benzyny/12 l. LPG. Kompletnie nie mogę sobie wyobrazić jak w mieście można osiągnąć tym autem 8,5 l./100 km - chyba tylko jeżdżąc na bardzo niskich obrotach, niszcząc przy tym układ korbowo - tłokowy. Wiem, że swoje trzeba chwalić, ale bez przesady

Ja się wcale nie upierałem przy tym, że to auto w mieście pali mi 8.5l ja kolega Koniu który twierdzi, że jego opel tyle spali :ok: Podałem dokładnie przedział 8,5-10l. Najczęściej jest to właśnie 9.2-9.4l. Przy normalnym natężeniu ruchu bez korków, jedynie z przeszkodą jakie są światła da się osiągnąć 8,5l. Wszystko zależy też od tego jakie odcinki robisz po mieście, bo jak częściej krótkie i ciągle rozgrzewanie silnika to wiadomo, że nawet w 10l przy minusowej temp. będzie ciężko się zmieścić. Zaletą MPI nie jest małe spalanie, ale jego trwałość i bezproblemowość. Nie mniej jednak nie spala tyle ile niektórzy tutaj opisują. Ja osobiście jeżdżę więcej tym autem po terenach zabudowanych i dogach lokalnych niż po mieście. Związku z tym to auto nie pali mi 10l tylko tak jak opisuję 7.2l i teraz będzie zapewne rosło związku z minusową temperaturą. Jak ktoś chce typowego mieszczucha to niech kupi sobie Peugeota 107, VW UP lub Skode Citgo, a nie Octavie. Chyba nikt tego auta nie kupuje z myślą o spalaniu 7l w mieście :lol:
elpolacco
Początkujący

04 Gru 2014, 18:36

Bo tyle mi Astra pali.. Nie wiem co w tym dziwnego.. Z tym że mój silnik a twój to niebo a ziemia a trwałość podobna. No może ten ze Skody bardziej podatny na LPG ale u mnie też nie ma z tym problemu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Gru 2014, 18:38

artur73 napisał(a):Myślę,że Koń słusznie przyjął,że auto ma standardowe przebiegi koło 15-20 tys w roku. Nie rozmawiamy tutaj "teoretycznie" i zakładamy,że jak ktoś zakłada gaz to jeździ a nie stoi!
Równie dobrze możemy napisać,że najmniej psuja się auta,które jeżdżą 1 tys. km w roku...
nie o to tutaj przecież chodzi więc wyluzuj przyjacielu z tym "specjalistą".
Co do spalania Octavii czy Golfa IV lub Passata B5 z 1,6 ,to w (normalnym,a nie 30tysięcznym...) mieście standardem jest min. 10l benzyny,a zimą to już byłby dobry rezultat... No chyba,że ktoś jeździ między 2 a 3 w nocy z V 60 km/h cały czas na 5 biegu...
Przytoczona przeze mnie Astra G -1,8-125KM,ma spalanie podobne ale osiągi znacznie lepsze.
Mam A4 B6 z wolnossącą 2,0 z 2001 i spala teraz zimą 12-12,5l po mieście benzyny po korkach. Autem jeździ ,żona i zapewniam cię,że nie przekracza 3 tys obrotów nigdy..!

artur73
, różnica jest taka, że np. z Tobą da się wymienić zdania i wypowiedzieć na jakiś temat. Natomiast kolega Koniu wie wszystko lepiej i jego auta palą najmniej - daj Boże :ok: Ja wypowiadam się tylko tylko na temat tego co obserwuję u kolegi - czyli sprawności działania instalacji LPG w Focusie. Tak samo jest z moim doświadczeniem jeśli chodzi o 1.6MPI. Ja wcale nie ganię 1.8 w Oplu bo nie miałem takiego i nie jeździłem, ale wkurza mnie jak ktoś wie lepiej na temat silnika 1.6MPI jak go nie miał nawet w posiadaniu (np. jeśli chodzi o spalanie).
elpolacco
Początkujący

04 Gru 2014, 18:41

Koniu napisał(a):Bo tyle mi Astra pali.. Nie wiem co w tym dziwnego.. Z tym że mój silnik a twój to niebo a ziemia a trwałość podobna.

No to pozostaje się cieszyć. Ja wcale tego silnika nie bluzgam i nie skreślam. Czy napisałem gdzieś jakąś negatywną opinię na ten temat? Nie! Nie wypowiadam się na temat czegoś czego nie posiadałem i nie jeździłem tym dłuższy czas - (nie mam tutaj namyśli jednej przejażdżki).
elpolacco
Początkujący

04 Gru 2014, 18:43

Gdzie napisałem że moje auta palą najmniej, no wskaż mi to. Już kiedyś rzucałeś się do mnie, potem Cię nie było i był święty spokój. Znowu przyszedłeś i znowu robisz burdel.
Człowieku "każdy żyd chwali swój towar" Ale nie wmówisz mi swojego nierealnego spalania a radzę sie przejechać Astrą 1.4 taką jak mam. Oczywiście jak się jedzie żwawo to spali więcej ale ja piszę o normalnej jeździe gdzie Twoja Skodzina spala min 10-12l.
A co do wyprzedzania to Ci powiem że mój Ford 100 razy lepiej wyprzedza niż twoja Skoda. sprawdzone w praktyce, nie na papierze. tak samo spalanie Twojego zacnego silnika.
Koniu
Forumowicz VIP

04 Gru 2014, 18:54

Inne doświadczenia i inne poglądy to dla Ciebie burdel? :shock: Czego się można było spodziewać. Będę opisywał to co doświadczyłem, a nie przytakiwał na to co napisałeś. Tyle w tym temacie.
elpolacco
Początkujący

04 Gru 2014, 18:55

Pisanie na siłę jak to Twoje auto niby mało pali i nazywanie mnie chamsko specjalistą to robienie burdelu.
Koniu
Forumowicz VIP

04 Gru 2014, 19:06

Za takiego się przecież uważasz, bo nie dasz sobie nic powiedzieć i Ty masz zawsze rację. 8) Ja mam inne poglądy i ze względu na Ciebie nie zamierzam ich zmieniać.
elpolacco
Początkujący

04 Gru 2014, 19:10

elpolacco napisał(a):Za takiego się przecież uważasz, bo nie dasz sobie nic powiedzieć i Ty masz zawsze rację.
Może najpierw nabądź doświadczenia na forum kolego bo dla mnie na razie w ocenach mnie i innych użytkowników się nie liczysz kolego. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP