Focus Mk2 czy Astra III

21 Wrz 2016, 21:37

Witam,

Chciałbym w najbliższym czasie kupić samochód do 20 tysięcy. Najbardziej przypadł mi do gustu Ford Focus Mk2, bądź Opel Astra III jednak nie mogę się zdecydować. Czy ktoś z forumowiczów miał do czynienia z powyższymi samochodami i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami na ich temat? Czy te auta są godne uwagi? Czy są awaryjne? Jeśli tak to co jest najczęstszym powodem awarii? Jaki jest koszt części oryginalnych bądź zamiennych do powyższych modeli (jak jest z dostępnością zamienników). Jak te auta zachowują się z gazem, gdyż chciałbym zakupić takie auto z gazem lub zamontować go w swoim czasie. Jakie są plusy i minusy tych aut?

Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam
rafalm
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

21 Wrz 2016, 22:11

Ja mam mk2 po lifcie :wink:
Nie chce mi się teraz za dużo o nim pisać, ale generalnie nie jest to awaryjne auto. Czasami zatnie się radio, złuszczy się lakier z przycisków z climatronica, dość często przepalają się żarówki w reflektorach z przodu ale poważniejszych problemów z nim nie miałem.
Części oryginalne są tanie, np rozrząd komplet do 1.6 TDCI 500zł. Reszta to średnia klasowa. Na plus bardzo fajne prowadzenie, niezły komfort, całkiem dobrze wykonane wnętrze. Do gazu szukaj 2.0 145KM, który będzie na dodatek dobrze wyposażony (polecam wersje z ori radio Sony)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa od Volvo
    Wraz z debiutem w Genewie nowego Volvo V40, po raz pierwszy zaprezentowano innowacyjne rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa biernego – poduszkę powietrzną chroniącą pieszego. Jednak to nie wszystko. Właśnie przedstawiono ...