Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
"mike" a jak jest różnica pomiędzy silnikiem 1,6 TDCi(90KM), a 1,6 TDCi (109KM) ?1.6 TDCI 109KM jest fajny...
"mike" czy zatem silnik 1.6 90KM nie ma tych dodatków, które wymieniłeś dla 109KM?W 109KM masz turbo z VTG, dwumas i FAP
"mike" czyli dla osób które poszukują oszczędnego diesla i akceptują 66kW tej jednostki może być to jakiś kierunek ?Na 100% nie ma dwumasy, ... FAP. Wdaje mi się, że nie ma go w wersji 90KM...
szczerze mówiąc...niekronosh napisał(a):dla osób które poszukują oszczędnego diesla i akceptują 66kW tej jednostki może być to jakiś kierunek ?
subiektywnie diesel pojedzie lepiej i to od dołu, ale to tylko subiektywne odczucie. Trochę lepiej wypadnie w elastyczności, ale nie będzie to warte tego, aby tak kombinować. W tym momencie nie chce mi się szukać tabelek z elastycznością, jednak te z 0-100 i V-max w 90 leżą w stosunku do benzynySzymon802 napisał(a):To jestem zaskoczony nie mile, że 1, 6 90km nie jedzie lepiej od benzyny 100km a myślałem, że różnica jest znacząca na korzyść diesla oczywiście...
za Chiny ludowe nie kupisz 2.0 z salonu PL. Nasz rynek to przede wszystkim flotówki, a więc najczęściej benzyna 1.6 z podstawowym wyposażeniem, albo drogie w częściach 1.8 TDCI. Szukaj 2.0 zarejestrowanych w PL, a kiedyś tam sprowadzonych. To jest nieuniknione.Szymon802 napisał(a):Myślałem oczywiście nad benzyną 2,0 145km ale strasznie ciężko trafić na coś krajowego
tutaj nie ma się czego bać. Założę się, że większość narzeka na zatarte turbo (zatkay kanalik olejowy; drobiazg), a opinie bierzesz z autocentrum mimo, że to nowoczesna konstrukcja, jest o wiele lepszy od 1.8. No i ceny części nie przerażają. Byłby idealny, gdyby miał ten cholerny 6 bieg...Szymon802 napisał(a):.jeśli chodzi o 1,6 109 to czytałem kiepskie opinie
Baza z danymi technicznymi samochodów marki FORD. Znajdziesz tu informacje o silniku (moc, pojemność, moment obrotowy itp.), wymiarach nadwozia, spalaniu (trasa / miasto / średnie), osiągach, ukałdzie hamulcowym i jeszcze wielu innych parametrach które dotyczą tego modelu.
Sprawdź: dane techniczne FORD