Focus mk2

30 Wrz 2016, 13:42

Mam potwierdzenie na fakturze z serwisu że pompa była wymieniana od razu podczas wymiany rozrządu także pod tym względem jest ok. Nie wiem tylko kiedy było robione tylne zawieszenie ponoć też potrafi się odezwać około 150 tyś km?
Tak te stalowe od razu do wymiany bo psują efekt strasznie.
johny3108
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 30 08 2000
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Opel astra

30 Wrz 2016, 15:29

Zawieszenie to zrobisz jak będzie trzeba. Skoro amory są ok a niczego niepokojącego z zawieszenia podczas jazdy nie słychać i auto przyzwoicie jedzie i trzyma się drogi ,to nie należy tam na razie nic wymieniać. Z resztą...nie wierzę że przez 175 tys ,nikt tam niczego nie wymienił. :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Paź 2016, 21:24

Wracamy do tematu. Finalizujemy zakup byłem dzisiaj samochodem na przeglądzie jeszcze dla pewności wszystko super zaniepokoiła mnie niestety rdza podwozia która występuje ale tylko w tylnej części za tylnimi kołami. Nie ma dziur jest tylko wszędzie brązowy nalot. Powiedzcie mi proszę czy jest to groźne w fokusach ? Czy mogę się tego pozbyć i czy będzie to drogi zabieg?
johny3108
Nowicjusz

08 Paź 2016, 10:51

W Focusie brata o którym pisałem ,w tym samym miejscu było kilka rdzawych miejsc wielkości monet 5 zł. Usunęliśmy je i te miejsca zabezpieczyłem TECTYL-em. Tak więc pomiędzy twoim a brata Focusem jest kilka lat różnicy i może to być naturalne rdzewienie tej części podwozia. Natomiast jestem pewny ,że to korozja powierzchniowa i trzeba się nią profesjonalnie zająć i dać nową warstwę konserwacji. To powinno załatwić sprawę na kolejne 5 lat. Czynność ta jest niezbędna po zakupie ,bo inaczej paskudztwo może poczynić spustoszenie w podłodze. Koszt to max. 400 zł w zakładzie.
artur73
Awatar użytkownika

09 Paź 2016, 09:51

Super dzięki za podpowiedz - tak właśnie zrobię.

Podpowie mi ktoś jak powinna profesjonalnie odbyć się naprawa takiej szkody jak na zdjęciu focusa? Kolega oddaje samochód do podobno sprawdzonego lakiernika ale chciałbym to monitorować jednak dlatego zastanawiam się jaka jest najlepsza opcja naprawy?
johny3108
Nowicjusz

09 Paź 2016, 20:14

Może nie jestem ekspertem w tej materii ale ja bym próbował wyciągnąć wgniot na błotniku,bo widzę ,że lakier i blacha nie jest "przełamana". Wszystko zależy od tego jak to będzie wyglądać po tej czynności. Jeśli byłoby ok ,to polakierowałbym tylko zderzak a błotnik pozostawiłbym bez szpachlowania i lakierowania. Tylko bym go zapolerował.
Jeśli błotnik wyglądałby zaś kiepsko ,to bym go szpachlował i lakierował i zrobił przejścia na drzwiach przednich + oczywiście zderzak punktowo (przejście).
Jest jeszcze oczywiście opcja ostateczna bez szpachlu ,czyli wstawienie dobrej używki (błotnik) + przejście na zderzaku i drzwiach. W tym ostatnim przypadku ,można uniknąć szpachlu na blachach.
artur73
Awatar użytkownika