Focus ST czy RS, używka czy leasing ?

20 Lut 2019, 12:38

Hej. Planuję w ciągu 2-3 miechów kupić auto. Wymagania: mocne, najlepiej coś koło 300 KM, sportowe, dobre prowadzenie .. nie musi być rozsądne, mam 26 lat, chodzi o 100% radochy z jazdy.

Od jakiegoś czasu czytam recenzje, oglądam youtuba i przewinęło się przez moją myśl wiele modeli. Najlepszym wyborem na tą chwilę wydaje się tytułowy Focus ST i RS. Wiadomo, że wolałbym tego 2, ale cena i eksploatacja ..

Mógłby się ktoś wypowiedzieć o tych wersjach i różnicach w koszcie utrzymania ? RS będzie dużo droższy w zakupie i eksploatacji ?

Jeśli chodzi o to ile mogę dać na auto ..

Od marca zmieniam pracę jako programista i idę na kontrakt b2b, więc będę mógł brać leasing.

Kilka pytań:

1. Czy leasing mogę brać od początku startu pracy tam czy muszę czekać kilka miesięcy ?

2. Czy nie opłaca się bardziej wziąć leasingu na auto 2-3 letnie ? Dużo tańsze, ale już jest po gwarancji i leasingodawca każe nadal robić wsio w ASO co kosztuje ..

3. Używka ST z 2012r. to cena 50-60k z tego co patrzyłem. RS pewnie z 70-80k ? Tutaj musiałbym wziąć kredyt na jakieś 30/40 tysięcy. Wiem, że mogę część zamortyzować na firmę i coś tam odliczać, ale czy to się opłaca ?

Potrzebuję doradzenia, która opcja najlepsza. Jestem w stanie płacić miesięcznie max te 3k raty.

Chyba, że jakieś inne opcje aut mamy ?

Nissan 350/370Z ? Golf R ? A5 ? Mustang ? Coś jeszcze ?
mmaf
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi a4 b6
Silnik: 1,9 tdi 130>165
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

20 Lut 2019, 13:52

Co do różnicy w kosztach eksploatacji, to nie mam wiedzy w tym temacie.
Ale
1. Tak, jest nawet sporo ofert leasingu od 1 dnia działalności, ale taki leasing może być droższy, tyczy się to również auta używanego(większe ryzyko, większy zarobek leasingodawcy).
2.Oprócz tego co wyżej, to na auto używane przeważnie wymagany jest większy wkład własny.
3.Kredyt wychodzi znacznie drożej od leasingu. Do tego łatwiej dostać leasing niż kredyt.
Jeżeli będziesz miał działalność, to leasing operacyjny jest najlepszą(najtańszą) opcją.
PS. Leasingowane auto musi mieć pełne ubezpieczenie, sprawdzałeś ile ta przyjemność będzie Cię kosztowała :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

20 Lut 2019, 15:03

Jesli zalezy Ci na dobrym prowadzeniu to megane 3 rs cup. Zaden HH szczegolnie fwd pod tym wzgledem sie z nim nie rowna.
Odnosnie porownania st i rs. Focus st to taki szybszy kompakt, prowadzi sie dobrze jak na HH, ale poza moca silnika nie rozni sie zbytnio od zwyklego focusa 3. Rs to przy nim potwor. Prowadzi sie inaczej z uwagi na awd, ma lepszy uklad kierowniczy i o wiele wieksza moc, tam wszystko szybko sie dzieje. W zasadzie mozna go juz nazwac sportowym samochodem. Takze zalezy czego oczekujesz.
Odnosnie kosztow eksploatacji sie nie wypowiem bo ich nie mialem a tylko nimi jezdzilem.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

20 Lut 2019, 17:20

duzy90 napisał(a):Rs to przy nim potwor. Prowadzi sie inaczej z uwagi na awd
w temacie jest raczej rozkmina na temat RS mk2
mmaf napisał(a):3. Używka ST z 2012r. to cena 50-60k z tego co patrzyłem. RS pewnie z 70-80k ?
a więc też FWD, tyle że z przednią osią z rajdówki :ok: czyli tanio nie będzie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lut 2019, 17:27

mmaf napisał(a):1. Czy leasing mogę brać od początku startu pracy tam czy muszę czekać kilka miesięcy ?

Podstawa w takim przypadku to wkład własny ok. 15% i dobre wyciągi z konta z okresu bezpośrednio przed rozpoczęciem działalności.

mmaf napisał(a):2. Czy nie opłaca się bardziej wziąć leasingu na auto 2-3 letnie ? Dużo tańsze, ale już jest po gwarancji i leasingodawca każe nadal robić wsio w ASO co kosztuje ..

Zależy od leasingodawcy.

mmaf napisał(a):3. Używka ST z 2012r. to cena 50-60k z tego co patrzyłem. RS pewnie z 70-80k ? Tutaj musiałbym wziąć kredyt na jakieś 30/40 tysięcy. Wiem, że mogę część zamortyzować na firmę i coś tam odliczać, ale czy to się opłaca ?

Kredytu na firmę nie dostaniesz od strzała. Przy takiej profesji pół roku to minimum, żeby dostać jakieś ludzkie warunki.
Generalnie z kredytu w koszty możesz wrzucić prowizję+odsetki przy kredycie firmowym lub wyłącznie odsetki przy kredycie konsumpcyjnym jeśli środki z niego przekażesz na prowadzenie działalności.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km