Focus st mk2 przedlift

14 Lip 2019, 11:08

Witam.
Zastanawiam się nad zakupem ww. auta.
W związku z tym mam parę pytań.
1) Jaki jest realny budżet potrzebny na kupno takiego auta? Nie musi być w stanie idealnym, ale zebym nie musiał oddac go na warsztat tydzień po zakupie.
2) Koszty utrzymania: z tego co widzialem znaczącą większość części jest wspólna z wersją zwykłą, nie licząc tarcz oraz klocków - czy czegoś jeszcze?
3)Bonus - jak to trawi lpg? Generalnie z forum widzę,że ta generacja focusow średnio się z nim lubi, natomiast na forum forda ludzie mowią,że trawi je bez problemów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
dithh
Nowicjusz

Auto: Brak

14 Lip 2019, 17:37

dithh napisał(a):1) Jaki jest realny budżet potrzebny na kupno takiego auta? Nie musi być w stanie idealnym, ale zebym nie musiał oddac go na warsztat tydzień po zakupie.

Autem jedzie się do mechanika od razu celem wykonania tzw. pakietu startowego. Co do ceny to ciężko stwierdzić bo tych aut na rynku nie ma bardzo dużo a kwoty żądane przez sprzedających zbliżone, czyli co najmniej te 30k trzeba mieć.

dithh napisał(a):2) Koszty utrzymania: z tego co widzialem znaczącą większość części jest wspólna z wersją zwykłą, nie licząc tarcz oraz klocków - czy czegoś jeszcze?

Cały osprzęt silnika, sprzęgło, dwumasa. Oczywiście również nie ma sensu porównywać cen opon - czyli pewnie 16 zoll w zwykłych wersjach do 18 w st. Jak jest z zawiasem nie wiem.

dithh napisał(a):3)Bonus - jak to trawi lpg? Generalnie z forum widzę,że ta generacja focusow średnio się z nim lubi, natomiast na forum forda ludzie mowią,że trawi je bez problemów.

Silnik jest w głównej mierze konstrukcją volvo - ford coś tam przerabiał w głowicy. To samo było montowane w s40, s60, v50, v70, mondeo czy s-max. Generalnie LPG przyjmie jednak trzeba brać pod uwagę, że temperatura spalania gazu jest wyższa a znane są przypadki pękania bloków silnika przy ostrym pałowaniu więc ostre wściekanie się w połączeniu z gazikiem może mieć różne skutki.

Do tego spalanie w granicach kilkunastu litrów (moje s60 z tym silnikiem potrafiło wciągnąć w krakowskich korkach ponad 19/100 bez pałowania).
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km