Focus vs Golf IV vs Astra II vs Civic VI

07 Cze 2010, 20:30

Witam.

W rodzinie potrzebne jest drugie auto. Jego głównym zadaniem jest aby co 3tyg przez 5 dni pokonywać około 80km. Poza tym ma to być też w miarę uniwersalne auto, takie którym pojedzie się też do sklepu, gdzieś na weekend etc. Ma też być mało awaryjne i w miarę oszczędne.

Auta które mam na ok to te z tematu czyli:

Ford Focus MK1
VW Golf IV
Opel Astra II
Honda Civic VI

Warunkami jest też rocznik przynajmniej 2000.
Moim osobistym faworytem jest Honda, właściwie co mi w niej przeszkadza to to że jest najstarszym samochodem z tej czwórki. Drugi jest Focus, tylko ponoć ma problemy z rdzą. Następna jest Astra z takim problemem, że jest jej wszędzie pełno na drogach i to jest chyba jedyna rzecz która mi w niej przeszkadza. Ostatni jest Golf, a to dlatego że jest najdroższy, ale za to bardziej nowocześniejszy, dużo też pali i jest chyba najbardziej awaryjny z całej czwórki. Chciałbym też aby samochód miał przynajmniej te 90KM.

Co Wy myślicie? Który Wy byście wybrali? Starszą, lecz niezawodną Hondę, przyjemnego w prowadzeniu Focusa, poczciwą Astrę czy szybkiego Golfa?

EDIT:
Paliwo: benzyna.
Brydzo
Nowicjusz

Miejscowość: 123

07 Cze 2010, 22:31

Ja zainteresował bym się Golfem IV, sam posiadam aktualnie wersję 1.6 Benzyna i wdg mnie jest to bardzo udane auto, moc jest wystarczająca (0-100 około 9s) z wyłaczona klimatyzacja w trasie (Polska - Belgia) spalił mi zaledwie 5.7 L paliwa na 100km. Do tego bardzo dobrze sie jezdzi (kola 14cali +opony 175/65 i seryjne zawieszenie) daje spory komfort. Jezdzilem i astra i Civicem i Golf jest wdg mnie najlepszym z tych trzech. Focusa nie znam.

PS. Golfa mam z 2002 roku i jak na razie nic sie nie dzieje, i nic poza plynami i hamulcami nie zmieniałem.
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

08 Cze 2010, 08:47

error106 napisał(a):(0-100 około 9s) z wyłaczona klimatyzacja w trasie (Polska - Belgia) spalił mi zaledwie 5.7 L paliwa na 100km.

To się z rana pośmiałem :lol: 9s to ma 150 konny 2,3. I ciekawe po co ludzie kupują diesle, skoro 1,6 pali tyle samo co one :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Cze 2010, 09:25

Z tego co sie orientuje Golf IV 1.6 0-100 przyspiesza w 12.5s.Z całej trójki ja bym celował w Civica.Według mnie ciekawa linia nadwozia (dobre alu i auto potrafi przyciągnąc wzrok).Silnik 1.4 ma dokładnie 90KM czyli tyle ile chcesz.Ale niewiemy ile masz funduszy na auto??Tutaj masz ciekawy egzemplarz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Cze 2010, 10:08

Kubuch napisał(a):To się z rana pośmiałem :lol: 9s to ma 150 konny 2,3. I ciekawe po co ludzie kupują diesle, skoro 1,6 pali tyle samo co one :lol:

Moze pomylilem sie bo akurat przspieszenie przepisalem z mojej ksiazki serwisowej gdzie mialem podane wszystkie modele, sry za to :)

A co do spalania to sam mierzylem lejac na kazdej stacji paliwa do pelna, stala predkosc 140-150km/h (jak to za granica nie zdarzalo sie bym musial zwalniac/przspieszac).
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

08 Cze 2010, 10:59

Kwota to ~10.000zł, jeżeli auto będzie tego warte to mogę wyłożyć też 11.000zł.
Też jestem za Civikiem, oczywiście sedan albo hatchback, bez tego plastiku w środku imitującego drewno bo to samochody składane już w Anglii. Celuję właśnie w silnik 1.4IS (1.4i=75KM)

Jestem z małopolski także Civiki które mam na oku to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Brydzo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
    W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...

08 Cze 2010, 12:28

No nie powiem bo wszystkie cztery wyglądają na zadbane i ciekawe egzemplarze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Cze 2010, 16:36

Mój Rover gdzie było prawie 150kucy robił setkę w nieco ponad 8s, więc taki golf 1.6 101KM na pewno nie ogarnie tego nawet w 10 :)

Hondy ogólnie ładne, ta czarna już się prezentuje, ale nie podoba mi się w nich wnętrze, w porównaniu do starszej V niewiele się zmieniło i to mnie razi.
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

08 Cze 2010, 17:54

Racja, wnętrze takie 'se' bez szału, widać że samochód z lat 90.
Czyli większość jednak stoi za Japończykiem :)
Brydzo
Nowicjusz