Focus vs Golf IV vs Astra II vs Civic VI

07 Cze 2010, 19:30

Witam.

W rodzinie potrzebne jest drugie auto. Jego głównym zadaniem jest aby co 3tyg przez 5 dni pokonywać około 80km. Poza tym ma to być też w miarę uniwersalne auto, takie którym pojedzie się też do sklepu, gdzieś na weekend etc. Ma też być mało awaryjne i w miarę oszczędne.

Auta które mam na ok to te z tematu czyli:

Ford Focus MK1
VW Golf IV
Opel Astra II
Honda Civic VI

Warunkami jest też rocznik przynajmniej 2000.
Moim osobistym faworytem jest Honda, właściwie co mi w niej przeszkadza to to że jest najstarszym samochodem z tej czwórki. Drugi jest Focus, tylko ponoć ma problemy z rdzą. Następna jest Astra z takim problemem, że jest jej wszędzie pełno na drogach i to jest chyba jedyna rzecz która mi w niej przeszkadza. Ostatni jest Golf, a to dlatego że jest najdroższy, ale za to bardziej nowocześniejszy, dużo też pali i jest chyba najbardziej awaryjny z całej czwórki. Chciałbym też aby samochód miał przynajmniej te 90KM.

Co Wy myślicie? Który Wy byście wybrali? Starszą, lecz niezawodną Hondę, przyjemnego w prowadzeniu Focusa, poczciwą Astrę czy szybkiego Golfa?

EDIT:
Paliwo: benzyna.
Brydzo
Nowicjusz

Miejscowość: 123

07 Cze 2010, 21:31

Ja zainteresował bym się Golfem IV, sam posiadam aktualnie wersję 1.6 Benzyna i wdg mnie jest to bardzo udane auto, moc jest wystarczająca (0-100 około 9s) z wyłaczona klimatyzacja w trasie (Polska - Belgia) spalił mi zaledwie 5.7 L paliwa na 100km. Do tego bardzo dobrze sie jezdzi (kola 14cali +opony 175/65 i seryjne zawieszenie) daje spory komfort. Jezdzilem i astra i Civicem i Golf jest wdg mnie najlepszym z tych trzech. Focusa nie znam.

PS. Golfa mam z 2002 roku i jak na razie nic sie nie dzieje, i nic poza plynami i hamulcami nie zmieniałem.
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

08 Cze 2010, 07:47

error106 napisał(a):(0-100 około 9s) z wyłaczona klimatyzacja w trasie (Polska - Belgia) spalił mi zaledwie 5.7 L paliwa na 100km.

To się z rana pośmiałem :lol: 9s to ma 150 konny 2,3. I ciekawe po co ludzie kupują diesle, skoro 1,6 pali tyle samo co one :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

08 Cze 2010, 08:25

Z tego co sie orientuje Golf IV 1.6 0-100 przyspiesza w 12.5s.Z całej trójki ja bym celował w Civica.Według mnie ciekawa linia nadwozia (dobre alu i auto potrafi przyciągnąc wzrok).Silnik 1.4 ma dokładnie 90KM czyli tyle ile chcesz.Ale niewiemy ile masz funduszy na auto??Tutaj masz ciekawy egzemplarz:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Cze 2010, 09:08

Kubuch napisał(a):To się z rana pośmiałem :lol: 9s to ma 150 konny 2,3. I ciekawe po co ludzie kupują diesle, skoro 1,6 pali tyle samo co one :lol:

Moze pomylilem sie bo akurat przspieszenie przepisalem z mojej ksiazki serwisowej gdzie mialem podane wszystkie modele, sry za to :)

A co do spalania to sam mierzylem lejac na kazdej stacji paliwa do pelna, stala predkosc 140-150km/h (jak to za granica nie zdarzalo sie bym musial zwalniac/przspieszac).
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

08 Cze 2010, 09:59

Kwota to ~10.000zł, jeżeli auto będzie tego warte to mogę wyłożyć też 11.000zł.
Też jestem za Civikiem, oczywiście sedan albo hatchback, bez tego plastiku w środku imitującego drewno bo to samochody składane już w Anglii. Celuję właśnie w silnik 1.4IS (1.4i=75KM)

Jestem z małopolski także Civiki które mam na oku to:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Brydzo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Land Cruiser FJ45LV - odrestaurowany unikat
    Amerykańska firma FJ Company zajmuje się twórczymi renowacjami klasycznych Land Cruiserów. Czasem samochody są odnawiane w duchu tradycji, lecz częściej efektem jest znacznie różniący się od oryginału ...
    Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

08 Cze 2010, 11:28

No nie powiem bo wszystkie cztery wyglądają na zadbane i ciekawe egzemplarze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Cze 2010, 15:36

Mój Rover gdzie było prawie 150kucy robił setkę w nieco ponad 8s, więc taki golf 1.6 101KM na pewno nie ogarnie tego nawet w 10 :)

Hondy ogólnie ładne, ta czarna już się prezentuje, ale nie podoba mi się w nich wnętrze, w porównaniu do starszej V niewiele się zmieniło i to mnie razi.
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

08 Cze 2010, 16:54

Racja, wnętrze takie 'se' bez szału, widać że samochód z lat 90.
Czyli większość jednak stoi za Japończykiem :)
Brydzo
Nowicjusz