Miałem jakiś czas temu podobny dylemat, więc opiszę ci moje przemyślenia. W Leonie tylko siedziałem, focusem jechałem dokladnie w tej wersji.
Leon zalety:
- 5 lat gwarancji / 150 tys km ( czyli w zasadzie przez 5 lat jeździsz na przeglądy, lejesz benzynę i się nie martwisz)
- można dostać fajne rabaty, tylko trzeba mieć kogoś w rodzinie z grupy uprzywilejowanej, albo sam mieć taki zawód
- fajny silnik, 130KM wersja znajomemu pali w okolicach 6-6,5l przy małomiejskiej jeździe, 150KM obstawiam że bedzie palił podobnie. Wiadomo, wszystko zależy od stylu, ale chyba jest to do przeżycia. Co dla niektórych najważniejsze- ma 4 cylindry, więc odchodzi ci problem z eliminacja drgań powiedzmy gdzieś za 100 tys km czy więcej jak już cały samochód trochę się zużyje.
- samo spasowanie elementów, wykończenie środka chyba lepsze niż w focusie
- w tej samej cenie co foke możesz mieć prawie full wypasionego leona
Wady:
- stylistycznie zewnątrz+ środek no to chyba jednak nie ta epoka
![Wink ;)]()
focus jest nowocześniejszy zarówno z zewnątrz jak i w środku. To co się komu podoba, no to już kwestia gustu.
- problem kangurowania, nie we wszystkich samochodach, ale jest dość powszechny
Focus:
zalety:
- w st line przepiekny wygląd, dla mnie nowoczesny, sportowy w połączeniu z 18'tkami i ledami statycznymi robi robote. Fajna praca silnika, praktycznie nie czuć, że to są 3 cylindry, bardzo fajny dźwięk przy dynamicznym przyśpieszaniu, w środku więcej miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu. Czuć, że to mimo wszystko bardziej nowoczesny samochód. Sama linia nadwozia dużo ładniejsza niż leona (ale to tylko moje zdanie)
Wady:
- drogi, zbyt drogi jak na kompakta. W podobnej cenie jak leon mimo wszystko jest troche gorzej wyposażony, 2 lata gwarancji z możliwościa ekstra rozszerzenia do 7, różne bolączki wieku dziecięcego, różne mieszane uczucia co do trwałości tego silnika w przyszłości (niby nowy silnik, ale o starym to już krążą legendy). Brak jakiegoś podświetlenia ledowego wnętrza (tylko w titanium)
Generalnie jak cię stać (albo jesteś w stanie przeboleć brak kilku rzeczy) i tą gwarancję, no to bierz foke. Jak chesz mieć mimo wszystko nowe auto na prawie full wypasie po liftingu, sprawdzone, spokój na 5 lat i jesteś w stanie zaakceptować brak tej świeżości to bierz leona
Tyle ode mnie
![Uśmiechnięty :)]()