Kolejne pytanie z serii: jakie auto?

11 Cze 2010, 12:54

Witam!
Obecnie codziennie jeżdżę Renault Laguna II 1.8 120KM benzyna. Jest to auto moich rodziców i w związku z tym, jako dość młody kierowca, potrzebowałbym czegoś innego. Lubię dużo jeździć, lecz w najbliższym czasie będę zmuszony dojeżdżać autem na uczelnię (innej możliwości nie ma). W dwie strony taki kurs to około 15 km, więc dosyć mało.
Szukam auta w dwóch przedziałach cenowych
1) do 5 tys.
2) do 10 tys.
Interesuje mnie w nich, żeby były ekonomiczne (szczególnie w mieście) i w miarę nie stare, a jak nie to chociaż niezniszczalne ;). Ostatnio byłem zaciekawiony Suzuki Swiftem z 1999 roku bodajże z silnikiem 1.0 ale nie jestem pewien czy to dobry wybór.

I druga sprawa. Do Niemiec nie mam daleko, bo mieszkam w Szczecinie, więc czy bardziej opłacalne byłoby sprowadzanie z Niemiec czy nie warto się w to bawić?
Pozdrawiam.
Centaurek
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

11 Cze 2010, 13:04

Jeśli miałbyś do wydania 10tys to ja bym śmigał do Niemiec i brał jakieś Punto II a za 5tys to raczej u nas w kraju i też bym celował w Punto tylko że mkI.
np [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
a za 10tys w Niemczech możesz też wynaleść Punto IIFL albo Brave 1.2.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2010, 17:21

Ładne punto, tylko to za 3900 coś podejrzanie tanie :D (chociaż fiat to fiat :)).
Obecnie zastanawiam się nad Volswagenem Polo, a dokładnie tym:
Co o nim sądzicie? Co prawda nie ma opisanego wyposażenia, ale chyba ma wspomaganie i abs? I czy jest duża różnica między dwudrzwiowym a czterodrzwiowym autem? Pewnie trochę mniej miejsca z tyłu oczywiście, ale chyba nie obniża to znacząco komfortu z jazdy prawda?
Centaurek
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

12 Cze 2010, 18:57

No Polo z linku powoli łapie ruda,wygląda nawet jako tako,jeśli autem bedziesz jeżdził głównie po mieście to silnik 1.0 w zupełności Ci wystarczy ale o trasie zapomnij i o wyprzedzeniu jakiegoś tira albo coś.Co do ABS to szczerze wątpie żeby miał ale wspomaganie może ma choć nie każde Polo miało.Co do wnętrza to tutaj Cie zaskocze w wersji 3drzwiowej z tyłu jest nawet sporo miejsca,wiem bo moja kobieta takim jeżdzi (identyko jak w linku tylko że ciemny granat).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Cze 2010, 19:15

Proponuje Golfa III 1.9 diesel w kombiaku :P Silnik nie do zdarcia (mam takiego i 280k przejechane, do 500000 pewnie wytrzyma ;) ), dużo części zamiennych, przestronne wnętrze. Na trasie bez problemu wyprzedza tiry... 150-160 km/h - predkosc max wystarcza, lecz nie jest to demon predkosci. zawsze mozesz wybrac za ta cene silniczek diesla z 90 konnym motorem... za ta cene- jest to dobra propozycja.. Moze nie jest to autko nowe, ale plasuje sie w czolowce autek niezniszczalnych ;)

przyklad autka:

Pozdr

PS zapr do wypowiadania sie nt Dogde Caliber (temacik na forum) ;))) Pozdr
nikodem
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

12 Cze 2010, 19:58

Mam suzuki Swifta 2002 rok 1,0 benzyna nalatane nim 234tys. km i to bez żadnych problemów. Więc według mnie warto poszukać takiego samochodu.
betra
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
    Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...
    Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...