Ford C-Max 2004 w dieslu - jak jeździć nim prawidłowo?

02 Sie 2021, 15:52

Witam. Dostałem Forda C-Max z 2004 roku. Silnik 1.6 TDCI. Do tej pory jeździłem Corsą B 1.0 więc nawyki z jazdy mam takie jakie wymagał 3 cylindrowy 54 konny silnik.
Forda w dieslu nie mogę rozgryźć, nawet nie tyle nie mogę co nie wiem czy go dobrze rozgryzam. Mam więc kilka pytań do doświadczonych kierowców.

1. Do jakich obrotów go kręcić w ruchu miejskim? Jeżdżę głównie w mieście, trasa raz na jakiś czas. Kiedy zmieniać biegi na wyższy?
2. Czytałem aby przy ruszaniu diesla dawać minimalnie gazu, zbiera się wtedy jak muł ale ponoć to dobrze, czy to prawda?
3. Czy to normalne, że przy parkowaniu na 2 dostaje on nagle dziennego kopa i muszę robić takie manewry na 1
4. Czy po przejechaniu 15km muszę odczekać te 60 sekund aby schłodzić turbinę?

Pozdrawiam
Adam1990
Nowicjusz

02 Sie 2021, 16:36

Adam1990 napisał(a):Dostałem Forda C-Max z 2004 roku. Silnik 1.6 TDCI. Do tej pory jeździłem Corsą B 1.0 więc nawyki z jazdy mam takie jakie wymagał 3 cylindrowy 54 konny silnik.
Trochę inna dynamika :)
Adam1990 napisał(a):1. Do jakich obrotów go kręcić w ruchu miejskim? Jeżdżę głównie w mieście, trasa raz na jakiś czas. Kiedy zmieniać biegi na wyższy?
Diesla nie musisz kręcić wysoko. Jak przyspieszasz normalnie bez mocnego wciskania gazu w podłogę to utrzymuj go na obrotach 2000-2800 i powinno to wystarczyć przy w miarę płynnej jeździe.
Adam1990 napisał(a):2. Czytałem aby przy ruszaniu diesla dawać minimalnie gazu, zbiera się wtedy jak muł ale ponoć to dobrze, czy to prawda?
Gazu dajesz tyle ile potrzebujesz, po prostu diesel inaczej będzie reagował na dodanie gazu niż silnik benzynowy bez doładowania. Musisz to wyczuć i będziesz wiedział jak jest najlepiej.
Adam1990 napisał(a):3. Czy to normalne, że przy parkowaniu na 2 dostaje on nagle dziennego kopa i muszę robić takie manewry na 1
Nie parkuje się samochodem na drugiem biegu więc myślę że nie ma tu sensu o tym dyskutować.
Adam1990 napisał(a):4. Czy po przejechaniu 15km muszę odczekać te 60 sekund aby schłodzić turbinę?
To wszystko zależy od tego jak jechałeś przez te naście km. Jak z butem w podłodze to oczywiście ze warto poczekać tak samo jak po dłuższej trasie. W innych przypadkach nie jest to konieczne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35