Ford Explorer IV lub inny SUV 40tyś zł.

07 Gru 2019, 11:59

Witam, poszukuje fajnego SUVa, który nie rzuca się specjalnie w oczy, ale jednak wyróżnia się na tle innych aut. Nie ukrywam, ale jestem przywiązany do marki jaką jest Ford. Pojawiają się pytania, który silnik lepiej będzie współgrał z autem i ewentualną możliwością montażu LPG, 4.0 czy 4.6 i jak sprawuje się skrzynia biegów? Mało informacji jest na temat tego auta, ale może ktoś coś wie? Ewentualnie poleci ktoś coś podobnego (+/- 5/7tys zł)? Myślałem także nad Chevrolet Tahoe lub trochę droższym Cadillac Escalade także z ewentualnym LPG. Raczej chciałbym wykluczyć Audi i BMW ze względu na wyeksploatowane już większość egzemplarzy.
Butelka
Nowicjusz

08 Gru 2019, 12:24

Z tego co pamiętam to lepszym wyborem pod LPG był silnik 4.0 poza tym jest on bardziej dostępny na naszym rynku. skrzynia biegów to klasyczny automat i jak miał olej wymieniany to raczej większych problemów nie powinno tam być.
Miałem przyjemność jechać raz takim samochodem i powiem szczerze że zwieszenie mnie zaskoczyło bo nie było sztywne jak w typowych SUVach jak np. BMW tylko bardzo komfortowo wybierało nierówności, a przy tym samochód prowadził się dobrze. Nie pamiętam tylko który to był rok auta ale na pewno po 2000 roku.
Butelka napisał(a):Myślałem także nad Chevrolet Tahoe lub trochę droższym Cadillac Escalade także z ewentualnym LPG
To już samochody droższe z większymi silnikami jeszcze bardziej komfortowe i paliwożerne. Forda w tym samym budżecie kupisz o jakieś dwa trzy lata młodszego.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Gru 2019, 12:48

Właśnie słyszałem dużo miłych rzeczy o zawieszeniu, które nie jest przesadnie drogie oprócz naprawy skrzyni biegów, ale to jak większość automatów. No cóż dziękuję za odpowiedź.
Butelka
Nowicjusz

08 Gru 2019, 13:08

Butelka napisał(a):Właśnie słyszałem dużo miłych rzeczy o zawieszeniu, które nie jest przesadnie drogie oprócz naprawy skrzyni biegów, ale to jak większość automatów. No cóż dziękuję za odpowiedź.

Kupiłbym forda bo według mnie jest to o wiele bardziej popularne auto niż cadyl. Ogólnie jeżeli przyzwyczaisz się do jakości wnętrza amerykańców, ich klimatu, do prowadzenia się to będziesz zadowolony bo serwis bywa śmiesznie tani jak na rodzaj auta oraz w porównaniu do suvovatych aut z eu.

Dobrze jak miałbyś mechanika który potrafi ogarnąć chociażby zakupy z usa. Np. sprawdź sobie str. Rockauto.com. Ostatnio zamawiałem tam graty to czekałem 7dni roboczych. Oczywiście mówimy o małych paczkach i o dobrym humorze celników ale nawet jak miałbyś poczekać to i tak nie ma bidy.
Co do samych silników to trzeba sprawdzić fora dedykowane w usa.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Gru 2019, 14:17

co do wnętrza i prowadzenia aut amerykańskich mam małe doświadczenia z nimi także przyzwyczajenie się to chwila. W Polskich ogłoszeniach króluje 4.0 w zagranicznych jest podobnie. Musiałbym znaleźć jakiegoś dobrego mechanika, bo do których ja się często udaje raczej nie będą mieli takiego pojęcia. Dzięki za podanie strony jeden problem z głowy mniej mam. Teraz pozostaje kwestia aby znaleźć dobry egzemplarz
Butelka
Nowicjusz

08 Gru 2019, 14:33

Butelka napisał(a):Musiałbym znaleźć jakiegoś dobrego mechanika, bo do których ja się często udaje raczej nie będą mieli takiego pojęcia.

Skąd jesteś ?
Co do mechaników to wystarczy trochę chciejstwa ... :D
szybki
Moderator - Tuning

08 Gru 2019, 16:32

Pomorskie, Słupsk
szczerze miałem doczynienia z trzema i każdy robił to samo, ale inaczej. Raz gorzej, a raz lepiej. Czasami coś innego, ale każdy inaczej to wyrabiał, a ich opinie czasami nie mają w ogóle sensu (VW jedyny najlepszy samochód).
Butelka
Nowicjusz

08 Gru 2019, 20:54

Butelka napisał(a):Pomorskie, Słupsk

To Ci niestety nie pomogę bo znam fajny warsztat od aut amerykańskich ale pod Wawą.
Ogólnie bidy nie ma. Trzeba chwilę podrążyć temat serwisu :ok:
szybki
Moderator - Tuning

08 Gru 2019, 23:14

W Warszawie bywam dosyć często na dzień lub dłużej także możesz polecić warsztat, a może w tym czasie umowie się na jakąś wizytę.
Butelka
Nowicjusz

09 Gru 2019, 00:05

Chester&wasyl konarowa.
szybki
Moderator - Tuning

09 Gru 2019, 11:03

Dzięki wielkie!