Ford fiesta - 2 razy zablokowal mi sie kluczyk w stacyjce

09 Sie 2009, 18:43

Witam Wszystkich bardzo serdecznie i prosze o pomoc. Od niedawna jestem wlascicielka Forda fiesta ."2 razy zablokowal mi sie kluczyk w stacyjce.Poprostu zaparkowalam a chcac po paru godzinach odjechac kluczyk nie chcial sie przekrecic a kierownica ani drgnela.Prosze o pomoc.Co sie dzieje ? czy jest to niebezpieczne i czy moze zdarzyc sie gdy samochod jest w ruchu '? co robic gdy sie to powtorzy?bardzo prosze o pomoc. Boje sie jezdzic bo nie wiem czy bede mogla wrocic samochodem do domu.Dziekuje i czekam.
Ostatnio edytowany przez bozenka-krk, 10 Sie 2009, 00:06, edytowano w sumie 1 raz
bozenka-krk
Nowicjusz

Miejscowość: italia
  • 10 Sie 2009, 12:13

Wgląda na to, że opisujesz standardową blokadę kierownicy, kierownica się blokuje wtedy jak kręcisz kierownicą bez kluczyka. Jak się zablokuje, to przekręcając kluczyk jednocześnie trzeba kręcić kierownicą w obie strony, blokada powinna puścić, jak nadal nie wiesz o co chodzi, to podjedź gdzieś na stację obsługi i myślę że każdy ci pokaże jak to odblokować. Każdy samochod ma taką blokadę.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

10 Sie 2009, 19:22

Tak to jest blokada ale w twoim przypadku wiem o co ci chodzi, pomimo krecenia kierownica w jedna i druga strone (oczywiscie jak jest blokada) kluczyk nie chce sie przekrecic, bardzo ciezko odblokowac kierownice, jest to poprostu zuzycie stacyjki i klucza i musisz w tym przypadku znalezc warsztat gdzie wyjmie ci stacyjke i dopasuje pod kluczyk i prblemu nie bedzie, najlepiej jest dopasowac odrazu do nowego kluczyka, takie cos u mnie kosztuje 80 zl.
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...