Ford Fiesta 2003 problem z wentylatorem

19 Sie 2018, 17:33

Witam. Posiadam samochod marki Ford fiesta 2003r. 1.3benzyna. Ostatnio jadąc w dłuższa trase niestety nie zorientowalem sie ze brakuje mi wody w zbiorniczku. Zapalila sie kontrolka check engine. Pojechalem do mechanika, okazalo sie ze pojemniczek jest pekniety u gory przez co ucieka woda. Blad usunięto. Mechanik oświadczył ze uszczelka pod glowica jest do wymiany. Stwierdził to przez to, ze woda bąbelkuje . pojechalem do drugiego mechanika ktory wykluczyl uszczelke glowicy przez wykonanie testu uszczelki glowicy. Po pobraniu oparów ze zbiorniczka plyn nie zmienil koloru. Samochod nie dymi ani nie pali oleju. Mechanik zlecil wymiane zbiorniczka. Potem ewentualnie sprawdzić termostat. Okazal sie również problem z chlodzeniem. Wentylator wlacza sie za pozno prawie przy 100st. I w tym momencie woda wrze i wywala przez zbiorniczek. Nie posiadam klimatyzacji, a aucie dziala ogrzewanie. Podloga sucha. Twmperature pokazuje w normie. Co w takim razie moge robic dalej po wymianie zbiorniczka? Czy to mozliwe ze jednak uszczelka jest do wymiany ?
Kasiakm
Obserwowany

20 Sie 2018, 16:26

Trzeba zrobić tak:
1. wymienić zbiorniczek
2. Nalać płynu i odpowietrzyć układ chłodzenia
3. Sprawdzić czy nie ubywa płynu oraz sprawdzić czy wentylator załącza się poprawnie

Problem z załączaniem wentylatora może występować poprzez zapowietrzony częściowo układ chłodzenia. Dlatego musisz najpierw przywrócić go do normalnego stanu i wtedy dopiero sprawdzić co się będzie działo oraz możesz też wykonać ponownie test na CO2.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Sie 2018, 18:37

Witam. Zbiorniczek wymieniony. Wody dalej lekko ubywa. Po nagrzaniu samochodu w zbiorniczku pojawil sie malutki kożuch- nie olej. Nakrętka czysta od oleju i od zbiorniczka. Wiatrak dalej włącza sie z opóźnieniem.
Kasiakm
Obserwowany

28 Sie 2018, 19:49

Masz pewność że układ chłodzenia jest prawidłowo odpowietrzony?
Poziom w zbiorniczku sprawdzasz na zimnym silniku?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!