Ford Fiesta mk3 1994 r Problem z paleniem auta na benzynie

08 Gru 2014, 21:00

Witajcie.Posiadam forda fiestę mk3 1994 r z silnikiem 1.3 60 km mechanicznych.Auto jest prawie 10 lat w gazie.Problem jest następujący.Zawsze pale go na benzynie szczególnie w zimie chce na niej jechać do momentu gdy silnik się nagrzeje.Najgorzej jest ruszyć.Gdy go pale auto zaczyna wariować.Skakają obroty.Bardzo szybko chce przygasnąc.Momentami dodawanie gazu nie pomaga,bo nawet obroty nie chcą wskoczyć wyżej.Pomaga chwilowo ok 1 dzień sciągnięcie klem od akumlatora na dłużej.Co to może być..Naprawde utrudnia to jazde.Gdy przejade ok 4 km na benzynie auto potem chodzi jak nowe:).Już kilku mechaników mówi: łapie ci błęda od gazu.Proszę o pomoc.Wszelkich informacji udzielę rano ,bo idę teraz do pracy:)
Pomóżcie!
AdrianSkocz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 09 2014
Auto: Ford fiesta mk3
Silnik: 1.3 60
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

09 Gru 2014, 14:48

Ładne czary!
Jak tam z cewką zapłonową i czujnikiem temperatury..? Sprawdzane było?
Jak auto chodzi po awaryjnym odpaleniu na lpg..? Normalnie czy tak samo wariuje? Spróbuj go przed wyłączeniem silnika przerzucić na benzynę,niech pochodzi kilkadziesiąt sekund,wtedy zgaś. Zobacz jak zapali wtedy rano.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

09 Gru 2014, 19:28

O kable świece oleje dbam na bieżąco.Cewka..nie wiem szczeże mówiąc.Na lpg zapali.Jednak w lpg pada mi membrana i na zimnym silniku nigdy nie pale go na gazie.Tak paląc go trzymam go 15 s na gazie.Czasem pomaga a czasem nie...
AdrianSkocz
Nowicjusz

10 Gru 2014, 09:06

Zacznij od zakręcenia zaworu na butli z gazem na noc, a rano spróbuj odpalić na benzynie, jak zwykle. Jeżeli to nie pomoże, to winny może być czujnik temperatury płynu chłodzącego - wygląda to tak, jakby zimny silnik nie miał ssania. A za to odpowiada właśnie wspomniany czujnik. Tym bardziej, że po 4 km jest wszystko ok. A w ciągu 4 km silnik już się nieco nagrzeje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Gru 2014, 20:13

Mam gaz 2 generacji i nie wiem czy da sie zakręcic zawor.jesli tak to gdzie go się zakręca?a czujnik to droga sprawa?
AdrianSkocz
Nowicjusz

11 Gru 2014, 09:34

Czujnik to śmieszna kasa. Najtańsze są już do twojego auta za 15-20 zł FACET.Sprawdzone i tanie jak FEBI za 30 zł. Bardzo dobrej jakości za 50-60 zł jak Eberspacher i jeszcze są jakieś wypasy za 100... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...

21 Gru 2014, 19:22

Przepraszam za tak długą nieobecnośc.Do tych objawów doszło mega szarpanie zawsze gdy zaczynam jechać..Ja już nie mam siły do tego auta:(
AdrianSkocz
Nowicjusz