Ford fiesta mk4 - prośba o opinię

16 Kwi 2010, 13:14

Odnośnie wizyty w serwisie planowałem właśnie coś takiego. Kolega, który kupował Civica przejechał się nią do decry i za 70 złotych ocenili mu co nadaje się do wymiany i czy warto kupować.
Jeżeli właściciel nie będzie chciał się na to zgodzić to chyba nie będzie dobrze świadczyło o samochodzie.

Że tak jeszcze pociągnę temat, przy takich założeniach jak podałem już wcześniej na coś jeszcze warto zwrócić uwagę - na razie obserwuję Corsy, polo i ewentualnie Punto, no i Fiesty.
Któres z tych autek jest zdecydowanie lepsze w cenie do 10 tys z opłatami?
smycel
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Kwi 2010, 14:21

Przebieg dotyczy sie Corsy,bo w Fiescie może byc autentyczny.No i owszem silnik w Corsie troche podejrzany moim zdaniem.A z Twojej listy osobście wybrał bym Punto II które juz znajdziesz do 10tys spokojnie (będzie to coś z rocznika 2000-2001),będzie posiadało wspomaganie kierownicy+city które jest bardzo pomocne przy parkowaniu autka (kierownicą można manewrować nawet jednym palcem,kierownica tak lekko chodzi) no i może znajdziesz nawet z jakimś ciekawym wyposażeniem,często tez mozesz trafic na Punto nawet od 1wlasciciela i z malym oryginalnym przebiegiem a nawet od dziadka.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko tutaj znowu czysty silniczek ale najlepiej to podjechać na SKP i wszystko będziesz miał jak na talerzu.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Kwi 2010, 19:46

A co powiecie o tych autach:

ten wydaje się ciekawy, ze względu na rocznik

ten z kolei ma ten problem, że opis jest bardzo piękny, ale ma w nim np. że są elektryczne szyby, a na zdjęciach widać, że są ręczne, więc nie wiem, jak pozostała część opisu ma się do rzeczywistości.

No i w tych autach problemem jest jednak cena, musiały by być naprawdę warte swojej ceny, bo z wszystkimi opłatami wyjdzie sporo ponad dyszkę
smycel
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 21:39

1.Ładnie wygląda i sądząc po kierownicy i lewarku przebieg może być autentyczny (ale odrazu zaznaczam że kierownica jak i lewarek MOGŁY BYĆ wymieniane),Punto do rejestracji a więc do ceny doliczać tylko 250zł.
2.Moim zdaniem troche tanio chcą za nią ale ogólnie wygląda na zadbaną.
3.Bity lewy przód (szczeliny) i silniczek może być troche za słaby,optymalna jednostka to 1.2,aha i napewno nie ma el.szyb,el.lusterek i halogenów a dalej niewiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Kwi 2010, 21:53

Dziękuję za uwagi - dla mnie naprawdę pomocne.
Pozwolę sobie jeszcze w takim razie trochę pociągnąć temat, ale to dlatego, że jak już pisałem pierwszy raz chcę kupić samochód, a nie jestem w tym ekspertem więc zawsze warto spytać mądrzejszych od siebie :smile:

Przeglądałem trochę innych postów i pomyślałem o czymś takim:

Tylko, że o francuskich samochodach to nawet taki laik jak ja słyszał sporo niepochlebnych opinii.
Warto je w ogóle rozważać?
smycel
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 22:05

Clio na ogół to dobry samochodzik ale z elektryką będzie raczej rożnie.Ten z linku prawdopodobnie bity przód i poduszka pasażera była wystrzelona napewno.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

17 Kwi 2010, 00:08

wg mnie nie byla wystrzelona w clio przed liftem wlasnie poduszka pasazera tak lezy , wyglada jakby byla wystrzelona.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

17 Kwi 2010, 09:02

I kolejna propozycja:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Nie wiem jak poznajecie te szczeliny i poduszki powietrzne, ale to bardzo przydatne.
Myślicie, że ta polówka jest bezwypadkowa i przebieg w miarę oryginalny?
Prezentuje się całkiem dobrze i silnik chyba wystarczający
smycel
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 09:11

klima jest, poduchy są, elektryczne szyby i lusterka też, radio z cd też, centralny zamek, alarm, wspomaganie kierwonicy - w zasadzie wszystko co można określić jako minimum a nawet wystarczające :)

przebieg to niewiadomo - może mieć i więcej, ale nie musi bo to benzynka raczej nie na długie trasy po niemieckich autobanach, ale nie patrz tak na przebieg, często samochody z 300tys. wyśmiganymi w trasie są w lepszym stanie niż te które mają 100 nabite po mieście. oferta wydaje mi się być całkiem ciekawa, na miejscu na pewno bym sprawdził odstępy i ułożenie między drzwiami przednimi i tylnymi z obu stron bo coś mi nie gra - ale może to tylko gra światła, bo autor zdjęc uwielbia dawać dziwne perspektywy pod kątem 45 stopni i ciężko ocenić
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

17 Kwi 2010, 09:13

Przód mógł być bity (maska z lewej strony troche wystaje od błotnika a z prawej jest równa z błotnikiem-od strony kierowcy) no i tył też bity (duża szczelina z prawej strony a z lewej mniejsza) no i auto standartowo jak to u handlarzy odpicowane na sprzedaż ale masz racje silnik jak na taką bude jest wystarczający.
Barol
Awatar użytkownika

17 Kwi 2010, 13:34

Wróciłem z oglądania Fiesty
Właściciel twierdzi, że jest drugim właścicielem w Polsce - przed nim jakaś kobieta.Generalnie auto dwa lata w Polsce, u obecnego właściciela od września - mówi, że sprzedaje, bo potrzebuje pieniędzy i przerzuca się na autobusy.
Blachy chyba raczej w porządku zajrzałem pod nadkola, w jednym widziałem leciutkie objawy rdzy, ale właściciel stwierdził, że położył na to jakąś farbę specjalną.
Biegi chodzą lekko.
Na wizytę w warsztacie się zgodził (przejechałbym się tam jak będę prawie zdecydowany).

Sądzicie, że trzyma się to kupy?

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 15:49 ]
A coś w tym stylu:

Myślicie, że faktycznie przebieg może być oryginalny?
To że sprzedaje serwis "Honda partner" jakoś uwiarygodnia to co piszą?

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 16:58 ]
I jeszcze jeden CIVIC

Bliżej mojego budżetu. W porównaniu z wcześniejszym bez elektryki, ale za to jak się przyjrzałem temu wyżej to widać chyba rdzę na nadkolach tylnych - i to obu, tutaj z kolei tego nie ma.
smycel
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 16:46

No Fiesta nawet sie trzyma kupy,gościu zgadza sie na wizyte w warsztacie więc można śmiało podjechać.A co do linków to tak:
1.Przebieg ładnie skręcony,wogóle książka serwisowa wygląda jakby była nowa a figuruje tam wpis nawet z 2003r (więc moim zdaniem książka jest zrobiona na lewo),wydaje mi sie że tylne nadkola powoli zaczyna brać ruda no i ogólnie autko ładnie wygląda i moim zdaniem albo dobry blacharz albo faktycznie jest bezwypadkowa.
2.No ten wygląda ciekawie moim zdaniem,wygląda również na bezwypadkowego i zadbanego,przebieg może być oczywiście skrecony (ale czasami lepiej sie sprawują auta które mają 300tys na liczniku niż te które mają "niby" 150tys.Wprawdzie nie posiada elektryki ale to tak bardzo nie przeszkadza,przecież ręka od kręcenia korbki od szyb nam nie odpadnie.No myśle że tą sie śmiało mozesz interesować.

Oczywiście daj znać co i jak po oględzinach.
Barol
Awatar użytkownika

17 Kwi 2010, 16:59

Rozmawiałem z kimś z komisu od tego drugiego Civica - na razie auto jest niezarejestrowane, ale powiedział, że z rejestracją sprzedadzą za 8500.
Zgodził się tez na wizytę w salonie, tylko jakimś w okolicy komisu, bo auto bez blach, wiec w sumie trafny argument, żeby nie jeździć nim po mieście.

Generalnie rzecz biorąc bardziej korzystna jest młodsza o dwa lata Fiesta i tańsza o około 2 tysiące, czy jednak trochę starszy i droższy Civic?

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 18:08 ]
A co do obejrzenia, to chyba tego drugiego Civica we worek obejrzę :smile:
smycel
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 17:09

A nie dasz rade skołować jakiegoś mechanika żeby obejrzal tego Civica??Bo może byc tak ze jeśli nawet wezmiesz tego Civa do tego warsztatu nie daleko komisu i będą Ci go zachwalać że "niby" wszystko okei i Ty go kupisz a potem okaże sie że to jakiś strucel będzie.
Barol
Awatar użytkownika

17 Kwi 2010, 17:20

Też mi to przyszło do głowy jak usłyszałem, że godzi się na warsztat, ale tylko w okolicy, ale ten argument z blachami jest chyba całkiem trafiony.
No właśnie nie mam żadnego mechanika na podorędziu, więc muszę radzić sobie inaczej.
Ten komis jest w dzielnicy, gdzie chyba jest trochę warsztatów, więc może trafie taki, z którym nie mają układów, oby :???:

A jak oceniasz porównanie Fiesty i tego Civica?

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 18:21 ]
A co do tego pierwszego za 9300 to też wydaje mi się że jest rdza na nadkolach. Co można z nią zrobić? Trzeba wymieniać cale nadkola, zaszpachlować, czy coś innego?
smycel
Nowicjusz