Ford fiesta mk7 2011 1.4 tdci Problem z tarczami hamulcowymi

17 Lut 2021, 15:10

Ford fiesta mk7 2011 1.4 tdci Problem z tarczami hamulcowymi Ford fiesta mk7 2011 1.4 tdci Problem z tarczami hamulcowymi Witam, mam problem z tarczami hamulcowymi. Zobaczyłem że są całe czarne od wewnętrznej strony. Sprawdziłem prowadniki, tloczki hamulcowe i klocki ale wszytko tam jest wporzadku. Wszystko chodzi sprawnie i płynnie. Miał ktoś taki problem z tarczami?
Prewencjusz
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

17 Lut 2021, 15:11

Dodam tylko że tarcze i klocki mają 1 rok
Prewencjusz
Nowicjusz

17 Lut 2021, 20:07

Jak często użytkujesz auto ? Patrząc na zewnętrzną powierzchnię tarczy można policzyć ile razy auto stało bez ruchu dłużej.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2021, 20:22

Auto użytkuje codziennie na dojazdy do pracy 30km w obie strony, a miesięcznie wychodzi około 600/700 km. Dzisiaj wyczyscilem tarczę i dla pewności nasmarowalem prowadniki oraz wyczyscilem jarzmo. Natomiast zastanawiam się czy nie popełniłem błędu przy zakładaniu nowych tarcz na piaste rok temu ponieważ aby zapobiec zapieczeniu się tarcz posmarowałem łączenie smarem litowym, który mógł przy użytkowaniu zlać się z czasem na tarczę co spowodowało przywarcie brudu i uniemozliwienie slizgania się klocka po tarczy
Prewencjusz
Nowicjusz

17 Lut 2021, 20:53

Dla mnie to wygląda jakby to klocki były czymś nasmarowane. Jeżeli są ładne to przetoczyć, zmienić klocki i po problemie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2021, 13:15

Witam. Sprawdź proszę (chyba że już patrzałeś) czy nie ma żadnego wycieku z zacisku. Jeżeli klocki mają szklistą powierzchnie to na 99% jest to wyciek. Przeczyść jakimś brake cleanerem i zobacz co się będzie działo.
EuroParts
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Banino
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czarne paski i kropki na krawędziach szyby samochodowej
    Obecnie chyba wszystkie szyby samochodowe głównie czołowe ale też tylne i rzadziej boczne mają obwódkę w postaci czarnego szerokiego paska, a na jego wewnętrznej stronie są kropki różnej wielkości. Zastanawialiście ...
    Mitsubishi e-Evolution Concept
    MITSUBISHI e-EVOLUTION CONCEPT jest jeżdżącym prototypem, który odzwierciedla strategiczne kierunki, w których w przyszłości będzie się rozwijać marka Mitsubishi Motors. Łączy atuty samochodów typu SUV, ...

18 Lut 2021, 15:49

Właśnie tak zrobiłem, klocki są suche i nie wyglądają jakby były czymś zalane do tego wycinków też nie ma. Wyczyściłem tarcze złożyłem całość i będę obserwował co będzie się działo z czasem, auto hamuje dobrze więc nie wymieniłem nic na ten moment.
Prewencjusz
Nowicjusz