Ford Fiesta - problem z odpaleniem na zimnym silniku

30 Mar 2022, 16:56

Cześć wszystkim,

Od pewnego czasu mam taki problem jak w temacie. Problem z odpaleniem auta na zimnym silniku, na rozgrzanym wszytko jest ok.
Za pierwszy razem auto kręci nie odpali. Za drugim złapie, traci obroty (dławi się) i gasnie, jedynie jak mu dodam gazu to czasem utrzymam go przy życiu.
A standardowo dopiero za trzecim razem odpalam, utrzyma obroty i nie zgaśnie.
Dodatkowy objaw jaki doszedł to jak na zimnym silniku przekręcam stacyjkę podnosi się wskaźnik temp. Cieczy do mniej więcej 60 stopni i powoli wskaźnik opada do poziomu zimnego silnika. Nie było taki wcześniej.

Co było dotychczas zrobione:
- nowy akumulator
- nowe świece
- wymieniony czujnik temp. Cieczy chlodzacej
- czyszczone były przepustnica i silniczek krokowy

Ford Fiesta benzyna 1.3 69km 2006 r.

Czy ktoś ma jakiś pomysł?
Mi juz ręce opadają i nie wiem co to może być...
KamilG91
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3 70KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

30 Mar 2022, 21:14

a sprobuj na zimnym ''przepompować'' ze 3 razy, w sensie włączy i wyłącz zapłon żeby pompa dobiła ciśnienia w układ, jeżeli to by poskutkowało oznaczałoby to że układ gubi ciśnienie.
Jeżeli chodzi o licznik może być to awaria licznika, zimny, słaba masa lub też słabe połączenie elektryczne z czujnikiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Mar 2022, 23:13

Opcje z "przepompowaniem" już robiłem, nic nie dało. Może to być od pompy paliwa? Jeśli tak, da się ją jakoś sprawdzić, czy jest sprawna?
KamilG91
Nowicjusz

Auto: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3 70KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

30 Mar 2022, 23:49

Trzeba by wpiąć manometr i obserwować ciśnienie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Mar 2022, 09:50

KamilG91 napisał(a):Dodatkowy objaw jaki doszedł to jak na zimnym silniku przekręcam stacyjkę podnosi się wskaźnik temp. Cieczy do mniej więcej 60 stopni i powoli wskaźnik opada do poziomu zimnego silnika. Nie było taki wcześniej.
Wspomniałeś, że wymieniałeś czujnik cieczy chłodzącej. Czy ten objaw był taki sam prze jego wymianą? Warto by tu było podpiąć się jakimś interfejsem i zerknąć jaką temperaturę silnika widzi sterownik.

Tak sobie jeszcze myślę że warto by tu było sprawdzić działanie silniczka krokowego [link do oferty na Allegro wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...