Ford Fiesta - złe wlany płyn

12 Lut 2016, 16:22

Witam
Z rozpędu uzupełniałem płyny w mojej fiescie i przez przypadek wlałem płyn hamulcowy do wspomagania kierownicy i teraz ciężko chodzi kierownica. Przejechałem się po czym zauważyłem, że kapie mi spod auta. Otwieram maskę, a tam płyn cały napowietrzony i przecieka przez nakrętkę. W zbiorniku aktualnie jest sucho. Co robić? Czy jest szansa na odlanie tego płynu samemu lub przeczyszczenie układu wspomagania czy raczej trzeba jechać do mechanika?
lokam
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.8 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Lut 2016, 16:35

Zlać stary płyn kierowniczy, kupić 2 litry czystego właściwego oleju - zalać litr i pokręcić kierownicą prawo-lewo, żeby resztki starego płynu się przemieszały, zlać to i nalać drugi litr czystego i modlić się, żeby działało ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

26 Lut 2016, 08:51

W najgorszym przypadku po prostu padnie,ale też radzę zlać stary płyn,kupić nowy właściwy po czym zalać go i sprawdzić czy jest w porządku,nie widzę teraz innej możliwości.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2016, 12:20

Tak jak mówi Anjin zlej cały olej zalej troche nowego, pomieszani kierownica i znów zlej i zalej nowy
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

26 Lut 2016, 22:02

Dzięki za wszystkie rady ale niestety pompa padła albo przez ten płyn hamulcowy albo przez to, że było w zbiorniku sucho. Teraz tylko mam pytanie czy autko przejdzie przegląd bez wspomagania czy raczej najpierw trzeba wymienić pompę?
lokam
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 2015
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.8 TDI
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć po dziurach, wyrwach w nawierzchni?
    Nie zawsze kierowca ma możliwość ominięcia dziury w nawierzchni – czasem nie zdąży przed nią wyhamować, czasem jej ominięcie wiąże się ze zbyt gwałtownym i nagłym manewrem, który może zaskoczyć innych uczestników ...
    Mitsubishi Mirage wybrany Samochodem Roku 2013
    Nowy, miejski model Mitsubishi Mirage (w Europie znany jako Space Star) otrzymał tytuł "Car of the Year " za rok 2013, podczas gdy Pajero Sport wygrał w kategorii "Najlepszy samochód typu SUV 2WD z silnikiem benzynowym", ...