Ford focus 1.6tdci brak mocy i biały dym

02 Paź 2018, 16:03

Witam,
Niedawno zakupiłem focusa mk2 1.6tdci, po przejechaniu ok 300km nagle zabrakło mocy (jakby turbina się wyłączała). Na zimnym silniku samochód działa normalnie, natomiast na ciepłym nagle brakuje mocy i z wydechu kopci na biało. DPF został wcześniej wycięty, komputer nie pokazuje żadnych błędów, EGR działa, turbina też sprawna, sterowanie turbiny też. Brakuje już pomysłów czego to może być wina, ktoś miał może doświadczenie z takim przypadkiem lub wie jak temu zaradzić?
allive
Obserwowany

04 Paź 2018, 15:55

allive napisał(a):natomiast na ciepłym nagle brakuje mocy i z wydechu kopci na biało
Płynu w układzie chłodzenia nie ubywa? Silnik na wolnych obrotach jak jest ciepły pracuje równo?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Wrz 2019, 10:54

Miałem tą samą sytuację całkiem nie dawno. Podłączyłem pod kompa i wyskoczył błąd, błąd po którym dosłownie wszystko mogło się zepsuć. Doszedłem w końcu do regulatora ciśnienia na pompie. Wymieniłem regulator i problem zniknął. Po wymianie jestem już jakieś 1500km. Radzę się temu przyjrzeć. A nówka regulator 450zl. Powodzenia
Dvniel0308
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sala koncertowa na czterech kołach
    Czasy klasycznego radia AM/FM i stosów kaset magnetofonowych zdolnych zaspokoić większość muzycznych potrzeb kierowcy dawno już minęły. W najnowszym Lexusie LS można znaleźć nie tylko styl nawiązujący do japońskiej ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...