Ford Focus 1.8, rok 1999 Szybko spadające obroty

10 Paź 2009, 17:12

Mam pytanko, co odpowiada za podtrzymywanie obrotów na takim a nie innym poziomie na luzie? Dojeżdżam do skrzyżowania, obroty są około 1000RPM (jadę na luzie), gdy się zatrzymują spadają do tych około 700RPM, czyli ok.

Mój problem obecnie pojawia się głównie po odpaleniu. O ile odpali zawsze normalnie, to co jakiś czas jedyneczka, gaz i obroty idą nagle w dół. Coś się dławi. Dodam porządnie gazu (naprawdę porządnie), samochód spokojnie rusza z kopyta. Jak się zatrzymuję to co jakiś czas (na luzie) obroty ponownie spadają poniżej normalnej granicy 700RPM do pierwszej kreseczki. Samochód zaczyna gasnąć, podgazuję, puszczę, wskazówka normalizuje się na 700RPM.

Co jeszcze mnie dziwi. Gdy odpalam samochód, wszystkie wskazówki idą na maksimum. Dwie sekundy spadają do prawidłowych wskazań.

A zatem, czego to jest problem. Czy to nie jest to awaria jakiegoś komputera, mikrochipa sterującego pracą silnika?
cosik_ktosik
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • 11 Paź 2009, 09:17

Obroty - krokowiec
    Wskaźniki - akumulator
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

11 Paź 2009, 10:13

Ale czy krokowiec nawet wtedy, gdy najczęściej problem pojawia się przy ruszaniu, gdyż to wtedy nagle obroty spadają? Dodam jeszcze jedną rzecz. Jak jechałem na trasie 90km/h na czwórce, nagle coś przydławiło silnik, musiałem dogazować ze dwa razy i dalej samochód już jechał normalnie.
    cosik_ktosik
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bez mandatu za brak dokumentów
      Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...