Ford Focus 1.8 TDDI MK1 Problem z zapalaniem

13 Paź 2010, 10:58

Witam.
Mam problem z odpalaniem samochodu , jeśli stoi silnikiem do góry, tzw paliwo wraca do baku i cały układ się zapowietrza, występują później problemy z odpalaniem, znajomy powiedział mi abym zakupił zaworek zwrotny , jednak nie wiem gdzie go dokładnie zamieścić, zmierzyłem średnicę 2 przewodów
1 górny ma 18mm i mniejsze 11mm , myślałem o takim zaworku:

[link do oferty na Allegro wygasł]

dodaję zdjęcie które pokazuje układ paliwowy

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-10/8 ... cn2599.jpg

mam jeszcze pytanie związane z pewnym elementem który jest umieszony na przewodzie, jeśli ktoś wie co to jest proszę o odpowiedz (link ze zdjęciem) może jest to już jakiś zaworek , który uległ uszkodzeniu, z góry dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
posek
Nowicjusz

Miejscowość: Świętochłowice

16 Lis 2010, 23:45

mówiąc szczerze to coś wygląda dokładnie jak zawór zwrotny, proponuje najpierw dolać paliwa i sprawdzić czy problem się powtarza ale mi się zdaje że to wina niskiego poziomu paliwa, pomka w baku widać nie jest w pełni zanurzona i się zapowietrza- dodam tylko że prowadzi to do jej uszkodzenia jak i spalenia się silniczka pomki
grimmar
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Miejscowość: CK / OLKUSZ

17 Lis 2010, 08:18

To co zaznaczyłeś na zdjęciu to zawór podciśnienia natomiast tuż nad nim na przewodzie masz czarny plastikowy oryginalny zawór. dla lepszego działania nowego zaworu zamontuj do na przewodzie zasilania (grubszy przewód :na filtrze powinny być strzałki gdzie powrót a zasilanie) najlepiej przy filtrze a nie przy silniku jakby się wydawało najbliżej pompy ze względu na drgania silnika. Dłużej wtedy pożyje.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

03 Maj 2013, 13:00

Witam wszystkich serdecznie na tym forum jestem tu pierwszy raz i proszę o pomoc.Posiadam forda focusa z 1999r 1,4 benzyna nie chce zapalić sprawdziłem paliwo które dochodzi a okazało się że nie ma iskry,świece są dobre i kable też po wymianie cewki dalej nie ma iskry a prąd do cewki dochodzi w czym jest problem
wiesioo36
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 1989
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: ford
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Maj 2013, 01:41

wiesioo36 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie na tym forum jestem tu pierwszy raz i proszę o pomoc.Posiadam forda focusa z 1999r 1,4 benzyna nie chce zapalić sprawdziłem paliwo które dochodzi a okazało się że nie ma iskry,świece są dobre i kable też po wymianie cewki dalej nie ma iskry a prąd do cewki dochodzi w czym jest problem

Kolego, jak możesz to załóż swój temat. Twój problem jest całkiem łatwy.
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 328 Hommage 2011
    BMW 328 Hommage, zaprezentowane z okazji siedemdziesiątych piątych urodzin legendarnego samochodu wyścigowego BMW 328, jest nowoczesną interpretacją charakteru i stylu protoplasty. Koncept to przykład na to, jak dziś mogłoby ...