Ford Focus 1.8TDCi pali sie kontrolka ładowania akumulatora

09 Mar 2010, 20:11

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z Fordem Fokusem 1.8TDCi a mianowicie z ładowaniem i po częsci ogrzewaniem przedniej szyby. Mój problem polega na tym iz na samym początku cos mi rozładowywało akumulator a dokładniej był brak ładowania z alternatora problem ten był prosty po rozebraniu alternatora okazało sie ze komutator był wytarty no i co za tym idzie szczotki tez sie nadawały do wymiany tak tez i zrobiłem a dodatkowo wymieniłem regulator na orginalny MAGNETTI MARELLI. Ok wszystko powymieniałem tak jak należy sie i co sie okazuje zapalam samochód i kontrolka od ładowanie zaraz gasnie ale po upływie jakichs 3-5min. zapala sie samoczynnie ciekawe jest to ze dopóki sie ona nie zapali to podgrzewanie szyby działa prawidłowo w chwili zapalenia sie czerwonej kontrolki ładowania rozłancza podgrzewanie przedniej szyby. Mimo to podczas palenia sie jej ładowanie akumulatora jest prawidłowe czyli jakies 13.8- 14.0 volta. Jeżeli ktos ma jakąś wiedze prosze o ratunek!!!!!!!!!!
dziupla
Nowicjusz

Miejscowość: dulcza mała
  • 10 Mar 2010, 09:45

Jaki alternator miałeś i jaki włożyłeś? No i jaki miałeś regulator ?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

10 Mar 2010, 20:48

Alternator miałem firmy MAGNETTI MARELLI no i tej samej firmy założyłem regalutaor i po zregenerowniu go załozyłem go spowrotem. Niestety objawy po załozeniu były takie jak opisałem wyżej :-(
    dziupla
    Nowicjusz

11 Mar 2010, 09:12

Dziwne jest to ze po 3 min zaswieca sie kontrolka To ze szyba nie dziala to wynik slabego napiecia i tym sie nie przejmuj Jak bedzie ladowanie ok przekaznik sie zalaczy Moim zdaniem masz mostek diodowy di wymiany (bardzo czesto 'wysiadaja" w tych alternatorach) Mialem nawet takie przypadki ze na stole zwarcia nie pokazywal a w samochodzie kontrolka zarzyla Trzeba sprawdzic jeszcze luty uzwojenia bo tak samo bedzie swiecic kontrolka i oczywiscie polaczenia aku silnik (masy i prodowe) dokladnie Powodzenia
    elektron1234

11 Mar 2010, 09:37

Elektron1234 - ale on ma ładowanie jak mu się ta kontrolka świeci...
    Aczkolwiek, te 14V to ciutek mało. Przy wyłączonych wszystkich odbiornikach napięcie ładowanie powinno wynosić 14,4V. Sprawdz jeszcze ten regulator - może to on robi takie zamieszanie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

11 Mar 2010, 10:18

MotoAlbercik napisał(a):Elektron1234 - ale on ma ładowanie jak mu się ta kontrolka świeci...
    Aczkolwiek, te 14V to ciutek mało. Przy wyłączonych wszystkich odbiornikach napięcie ładowanie powinno wynosić 14,4V. Sprawdz jeszcze ten regulator - może to on robi takie zamieszanie.

Wiem wiem czytalem i podejrzewam ze ktoras dioda puszcza prad, ładowanie oczywiscie w tym wypadku bedzie albo mniejsze albo wieksze Mozemy tylko gdybac na odleglosc ja pisze to co wiem z praktyki z tymi alternatorami Zawsze moge sie mylic bo w koncu nie mam przed soba auta ani alternatora
    elektron1234

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najmocniejsze limuzyny V8
      Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...

18 Mar 2010, 20:49

Miałeś rację kolego co do tego mostka okazało sie ze nie dawał odpowiedniego impulsu do komputera samochodu, aczkolwiek na stole pokazywało ze wszystko jest w jak najlepszym pożądku! Dziekuje wam za zainteresowanie. POZDRAWIAM
    dziupla
    Nowicjusz

18 Mar 2010, 21:06

To super Pozdrawiam
    elektron1234