Renault Megane II

18 Mar 2010, 13:08

Witam. Może mi ktoś powiedzieć na jakiej zasadzie działa taki silnik z listwa wtryskową 1.5 DCI 105km Jak wygląda jego eksploatacja, wady i zalety po prostu wszytko to co ważne.
SimekxD
Nowicjusz

Miejscowość: Sułkowice
  • 18 Mar 2010, 17:05

Superoszczędny silnik wysokoprężny 1,5 dCi - Renault W wyniku współpracy firmy Renault i korporacji Delphi powstał nowy, superoszczędny silnik wysokoprężny 1,5 dCi. Jednostka ta napędzać będzie Renault Clio i Twingo a następnie Kangoo. Konstruktorzy tego silnika podkreślają przede wszystkim jego rewelacyjnie niskie zużycie paliwa, które wynosi średnio 4,5 litra na 100 kilometrów. W zależności od wersji motor uzyskiwać będzie od 65 KM i 160 Nm do 80 KM i 185 Nm. Wysokie wartości momentu obrotowego pozwoliły na polepszenie elastyczności i dynamiki jazdy przy jednoczesnym obniżeniu zużycia paliwa i emisji CO2.
    W silniku 1,5 dCi zastosowany został system wtrysku bezpośredniego typu Common Rail opracowany przez Lucas Diesel Systems. Nowa jednostka wysokoprężna zastąpi stosowany dotychczas motor wolnossący 1,9 D.szczerze radzę nie grzebać w tym silniku samemu dziękuje
    Mechanik01
    Nowicjusz

Miejscowość: Biała Podlaska

18 Mar 2010, 17:52

nie jest on ani super oszczędny, ani super hiper inny :mrgreen: nie mówiąc o niusach z motonjus :mrgreen:
    jest to zwykły diesel o bezpośrednim wtrysku z rozrządem comon rail z dwumasą, przez zastosowania kilku rozwiązań jest po prostu cichszy niż TDI VW :mrgreen: oczywiście przy odpaleniu usłyszysz że to diesel ale Renault zastosował kilka tricków ani nim nie telepie ani nie terkocze, podczas jazdy prawie nie czuć że to diesel, co do oszczędności to 4,8-5lON na 100km nie jest jakimś rewelacyjnym wynikiem, przy tak lekkim samochodzie, dla porównania Clio Sport 2.0 spala średni 6l PB na 100km mając pod maską 205 a nie 82 kucyki :mrgreen:

ogólnie nowe Clio jest składane na rzepach i taśmie klejącej (serio) wykończenie jest mega tandetne, ale cóż się spodziewać po tanim, małym autku, jak dla mnie fotele (nawet te sportowe z alcantary) są po prostu nie wygodne, więc się przymierz na początek żebyś później fotelków nie zmieniał ;)
    a co do grzebania to nie jest tak strasznie :mrgreen: da się z tego silniczka wycisnąć odrobinę więcej ale nie za 5PLN niestety trzeba troche zainwestować :wink:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

18 Mar 2010, 18:00

ten silnik pracuje jak benzyna to prawda jest cichy ale oszczędny i wydajny
    Mechanik01
    Nowicjusz

Miejscowość: Biała Podlaska

18 Mar 2010, 18:10

Mechanik01 napisał(a): oszczędny i wydajny
    może w clio a nie w megance :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

18 Mar 2010, 20:56

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Świetne forum :) :grin:
    SimekxD
    Nowicjusz

Miejscowość: Sułkowice