Ford Focus 2002r. - szum przy wciśniętym sprzęgle

12 Sie 2014, 21:35

Witam!
Mam problem z moim Focusikiem (1.8 TDCi - 115KM). Ostatnio zauważyłem, że moje autko na biegu jałowym i przy wciśniętym sprzęgle zmienia kulturę pracy. Zaczyna dziwnie klekotać,szumieć, ogólnie dochodzą jakieś dziwne, niepokojące dźwięki, które ustają wraz z puszczeniem sprzęgła. Dodatkowo zauważyłem, że przy uruchamianiu silnika na biegu jałowym sprzęgło dziwnie podskakuje (widać takie drgnięcie w dół i w górę na pedale). Objawy występują na rozgrzanym silniku, na zimnym jeszcze mi się nie zdarzyło. Czy któryś z forumowiczów mógłby mi pomóc w zdiagnozowaniu problemu? Czy może to być łożysko oporowe? Być może dwumasa? Ktoś doradzi jakie mogą być tego przyczyny? Będę wdzięczny!
kaka1221
Obserwowany

Auto: Ford Focus

19 Wrz 2014, 21:38

A jakie objawy są przy wciśniętym sprzęgle ale na pierwszym biegu?
rogu007
Nowicjusz

Auto: Vw Golf II
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

29 Sie 2018, 12:33

Inna praca przy wciśniętym sprzęgle dosyć jasno wskazuje na kłopot z łożyskiem oporowym, natomiast tutaj wpływu na występowanie problemu nie powinno mieć to, czy silnik jest zimny, czy ciepły.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jakie modele i wersje oferują japońskie marki?
    Toyota GR Supra i Lexus LC to dobrze znane auta z Japonii. Toyota i Lexus proponują jednak nie tylko bezkompromisowe auta dla fanów adrenaliny, ale też usportowione wersje popularnych modeli. Zaglądamy do oferty obu ...