Ford focus 2013 - komunikat ograniczona funkcjonalność skrzyni biegów

15 Lis 2015, 22:49

Hej, właśnie zrobiłem przegląd focusa 2013 2.0 powershift razem z wymianą oleju w skrzyni. Wszystko działało jak w zegarku, a następnego dnia pareset metrów i wyjechało z komunikatem o ograniczonej funkcjonalności skrzyni biegów i tak jakby skrzynia doszła do 3 i basta, aż do ponownego uruchomienia. Następnego dnia powtórka z rozrywki. Niedawno próbowałem 4 ręcznie wrzucić ale zaskoczenie - skrzynia bez reakcji a auto się toczyło, oczywiście pźóniej jak na wstępie.
Gdzie z tym się udać jutro, żeby mnie w miarę możliwości przyjęli w Warszawie?
sztampa
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 02 1994
Auto: ford focus
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2013

16 Lis 2015, 10:31

Ja bym wrócił tam, gdzie robili wymianę oleju w skrzyni - coś spieprzyli - np. wlali nie ten olej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

22 Lis 2015, 23:12

a może najpierw autoadaptacja? 20 sek po przełożeniu a jak się nie uda do skocz do Autowawer na Widocznej, na pewno znajdą chwilę, a z tego co mi się wydaje to prawdopodobnie wystarczy dolać oleju. słyszałem o takim przypadku u sąsiada.
Patison
Nowicjusz

Auto: audi a5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2008

12 Mar 2017, 19:35

Hej Sztampa wiesz co bylo z Twoja skrzynia bo mam podobne objawy
Dzianga
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 06 1992
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford transit
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Mar 2017, 20:49

Po wymianie oeju w automatycznej skrzyni powinno się zrobić adaptację ustawień. Czasem ustawia się opcje "quick learn" nie wiem czy tu akurat tak sie nazywa ale ma ona na celu nauczenie skrzyni od nowa wszelkich zmian biegów.

Druga sprawa to być może poziom oleju w skrzyni jest za niski i skrzynia przeszła w tryb awaryjny. Stan oleju jego poziom po wymianie powinno się sprawdzać po jeździe próbnej.

Z tego co widać autor miał samochód na gwarancji więc pewnie olej wymieniał w serwisie Forda. Miło by było gdyby odpisał jak skończyła się ta przygoda.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

12 Mar 2017, 22:12

Dzieki Kacper za rade wlasnie niedawno mialem wymieniany olej w skrzyni i to moze byc powodem ze wchodzi w ten tryb
Dzianga
Nowicjusz

12 Mar 2017, 23:08

Nie zauważyłeś czasem czy po zmianie oleju skrzynia inaczej zmieniała biegi? Jak nie było auto adaptacji to być może i tak. Tu bardzo ważną rolę odgrywa odpowiedni olej i jego prawidłowy poziom.

Jaki masz przebieg? Czy miałeś wcześniej jakieś problemy ze skrzynią?
Kacper
Forumowicz VIP

14 Mar 2017, 14:26

Hej,,, problemów wczesniej nie mialem chociaz trudno o prawidłowa diagnozę gdyż dopiero co go sprowadziłem wiec nie duzo nim przejechałem a ponieważ zazwyczaj po zakupie wymieniam rozrząd to i wymieniłem olej w skrzyni jesli chodzi o działanie to biegi zmieniają sie dobrze natomiast komunikat pojawił sie trzy razy i za gazdom razem kiedy bylem w łuku tak jakby mial na nią wpływ siły od środkowej
Moze wlasnie niski stan oleju po wymianie jestem teraz w warsztacie podłączają komputer pytanie czy cos znajda czy wogole umieją to zdiagnozować we fordzie chcą 240 zł za podłączenie tu 50 zł dobre Hehe
Dzianga
Nowicjusz

14 Mar 2017, 23:30

Dzianga napisał(a):Moze wlasnie niski stan oleju po wymianie jestem teraz w warsztacie podłączają komputer pytanie czy cos znajda czy wogole umieją to zdiagnozować we fordzie chcą 240 zł za podłączenie tu 50 zł dobre Hehe
Jak na łuku to jest szansa że na niski stan oleju. Na pewno trzeba to sprawdzić.
Wyszło coś na tej diagnozie?
Kacper
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 13:07

Hej na diagnozie po podłączeniu do komputera nic nie wyszlo , zero błędów natomiast sprawdzenie stanu oleju ( po odkręceniu korka przelewowego) okazało sie ze brakuje wiec został dolany litr, dolewa sie go na pracującym silniku no i mechanik po tym poinformował ze jak by jeszcze skrzynia troche chciała ale powiedzial zeby sprobowac teraz i jesli sie powtórzy to przyjechać jeszcze na dolewkę . Problem juz sie nie pojawił wiec jest okej widocznie po wymianie gdzies musiało wciągnąć olej , bo sie przelewał ale po przejechaniu pewnie troche wciagneło i dlatego problem mam zamiar po jechać tam gdzie był wymieniany i sprawdzić jeszcze raz i ewentualnie dolać jak na razie wszystko chodzi jak należy pozd wszystkich
Dzianga
Nowicjusz

18 Kwi 2017, 14:59

Czyli na 100% nie sprawdzili stanu oleju tylko wlali pewnie ma maxa, a po jeździe testowej nie został on sprawdzony. Pojeździj trochę i sprawdź go jeszcze raz dla pewności i własnego spokoju czy będzie ok.

Olej w skrzynie nie ubędzie jak nie ma wycieku. Innej możliwości tam nie ma :)
Kacper
Forumowicz VIP

18 Kwi 2017, 15:52

Wycieku nie ma na 100% , no ze sprawdzeniem to to widocznie różnie bywa , ja zebym sprawdzić chciał to mam 100 km bo to warsztat mojego kolegi kuzyna i naprawia skrzynie w bardzo poważnych autach wiec sie zna z tym ze drugi raz mial do czynienia z Fordem może nie wszystko wie o nich ale znać sie zna bo jedno co powiedzial odrazu ze nie jest potrzebna dynamiczna bo ta skrzynia to jest tak bla bla widac bylo odrazu po gadce natomiast w serwisie to nie za bardzo i nie wspomnę o cenie on mnie skasował 450 zł a w serwisie chcieli 1000, 1100 zł ale i tak teraz pojade do niego na sprawdzenie
Dzianga
Nowicjusz