Skoda Octavia 2 naprawa skrzyni DSG

14 Kwi 2017, 13:34

Cześć. Właśnie zmieniam samochód i trafiła mi się skoda octavia 2 z 2005 roku. Jest w dobrym stanie, ale nie mogę się nią przejechać bo automatyczna skrzynia DSG ma jakąś awarię. Według znajomego mechanika który to auto zna, samochód nie przyspiesza, nie ma mocy z powodu skrzyni i teraz moje pytanie. Czy ktoś wie czy warto się w to bawić i naprawiać skrzynię? Nigdzie nie spotkałem się z tym że takie objawy daje skrzynia. Ile może kosztować naprawa w najgorszym wypadku czyli w przypadku wymiany całej skrzyni? A może to wcale nie jest skrzynia? Silnik chodzi ładnie i równo. Można przygazować i wszystko jest ok. Auto trafiło mi się tanie wiec mam zapas pieniędzy na ewentualne naprawy.
AgeDee
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Kwi 2017, 16:12

Jaki jest tam silnik w tej skodzie? Znasz dokładne oznaczenie tego modelu skrzyni?

Generalnie skrzynie DSG nie należą do najlepszych pod względem trwałości.
Czy biegi możesz włączać bez problemu?
Piszesz że samochód nie przyspiesza opisz objaw co się dzieje? Obroty rosną, skaczą...?
Były sprawdzane błędy? Może jest mało oleju? itd...

Problemem może być sterownik skrzyni jak i jej mechaniczne uszkodzenie. Jeżeli chodzi o ceny naprawy to może to być od 500zł do nawet 7-8tyś. mówię tu o wymianie skrzyni na inną używaną lub jej naprawie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Kwi 2017, 16:17

Silnik to 2.0tdi. Objawy są takie jak napisałem. Więcej nic nie wiem bo samochodem nie jechałem niestety. Wiem tylko że można odpalić na biegu P i nic się nie dzieje złego. Ryzyko jest spore ale auto jest za 11tys zl i jest w dobrym stanie dlatego się waham
AgeDee
Nowicjusz

14 Kwi 2017, 17:03

Jeżeli chcesz dla siebie na jakieś dwa trzy lata to może się opłacać pod warunkiem że ze skrzynią nie będzie nic poważnego.

11 + 6 tysi na remont skrzyni wychodzi średnia aktualna rynkowa wartość tego samochodu.

PS. Mój znajomy miał Superba z silnikiem 2.0 TDI 140km i DSG po kupnie jeździł pół roku bez awaryjnie :) po czym zaczęły się schody... i w rok wsadził w niego 12 tyś. zł (silnik + skrzynia).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

14 Kwi 2017, 17:51

No właśnie czytałem troche na temat tych silników no i własnie głowice były wadliwe, ale podobno po 2006 naprawili. Ogólnie to mój znajomy mechanik mówi ze faktycznie one są lipne, ale w skodzie nigdy nie słyszał o awarii.
Nie wiem co myśleć, bo w internecie raczej ludzie źle mowią o tym silniku.
AgeDee
Nowicjusz

14 Kwi 2017, 18:26

Większym problemem niż silnik może być w tym przypadku skrzynia.
solti
Początkujący

Prawo jazdy: 17 12 1997
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Fiesta, BMW E46
Silnik: diesel + benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Jak bezpiecznie zaplanować wyjazd na narty?
    Dzięki zniesieniu części obostrzeń można już wybrać się na narty. W jaki sposób bezpiecznie przewozić sprzęt, jak dostosować styl jazdy do zimowych warunków i co warto ze sobą spakować na podróż w góry. ...