Ford Focus-czy warto kupic

09 Mar 2010, 21:39

Tribul napisał(a):za różnicę na samych częściach eksploatacyjnych miałby kupę benzyny.

To akurat jakieś bujdy bo części eksploatacyjne (oleje, filtry, klocki, tarcze, amortyzatory) są w takiej samej cenie a czasem nawet do diesla tańsze (rozrząd ~ 200 zł diesel, ~ 550 zł benzyna). Drogie części do diesla to turbo , dwumasa i wtryski (te 2 ostatnie dotyczą tylko TDCi). Nie zmienia to faktu, że jak ktoś kupi okazyjnie igiełkę to może gorzko płakać...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Mar 2010, 21:58

Silnik ten jest już stosunkowo starą konstrukcją, zmienił się nieznacznie ale to wciąż ten sam motor co w Mondeo od początku produkcji. Prosta konstrukcja, dość trwała (jeśli nie zakupiona igiełka za 10 tyś) bez dwumas, pompo - wtrysków i innego tego typu utrudniaczy życia, zwykła pompa rotacyjna się sprawdza. Różnicy w cenach jakoś specjalnie nie odczułem jak jeździłem Mondeo jeszcze parę lat temu. Jeśli są to nie takie znów kolosalne bo jak pisałem wyżej to niemłoda konstrukcja i części już wszędzie są ogólnie dostępne po akceptowalnych cenach.
Ostatnio edytowany przez stasiowski121, 09 Mar 2010, 22:01, edytowano w sumie 1 raz
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

09 Mar 2010, 21:58

Z tego co wiem to oleje do diesla są droższe i wchodzi ich trochę więcej z racji turbiny. Mówił ze wymieniał rozrząd, paski,świece, wszystkie płyny w tym olej, filtry i był przerażony. Zawsze jeździł benzyną i mówił że gdyby wiedział że tyle będzie palił mu diesel i tyle będą kosztować części to wziąłby znów benzynę przy tej ilości kilometrów którą robi. Nie będę się kłócił bo to nie moje auto, nigdy takiego nie posiadałem w przeciwieństwie do Ciebie, ale z tym ze tylko te części które wymieniłeś w dieslach są droższe to się na pewno nie zgodzę....dużo pierdół, choćby akumulator za który musisz zapłacić więcej, prawie wszystkie pierdoły w silniku oraz jego osprzęt, długo można by wymieniać.
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

09 Mar 2010, 22:13

Tribul napisał(a):Zawsze jeździł benzyną

To może to było Tico albo cienias jakiś bo naprawdę ceny materiałów eksploatacyjnych dla Focusa 1,6 benzyna i 1,8 TDDi są bardzo zbliżone. I nie wciskaj mi tu osprzętu bo osprzęt to nie materiały eksploaacyjne ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Mar 2010, 22:30

Wcisnąłeś turbo, dwumas i wtryski to ja wcisnąłem osprzęt :wink: Przyznaję też mój błąd bo zjadłem tam w tym zdaniu "w cenie auta" :mrgreen: Ach ten pośpiech :wink: Teraz już wiem dlaczego tak się oburzyłeś :wink: Pozdrawiam :grin:
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

10 Mar 2010, 17:07

1.4 16v benzyna najlepsza - bezkompromisowa. Nie bez przyczyny takiej szukałem i kupiłem :idea:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...
    Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...

10 Mar 2010, 17:17

krikus napisał(a):1.4 16v benzyna najlepsza - bezkompromisowa. Nie bez przyczyny takiej szukałem i kupiłem :idea:
Myślę, że to głównie zależy od indywidualnych potrzeb.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

10 Mar 2010, 18:12

krikus napisał(a):1.4 16v benzyna najlepsza - bezkompromisowa.

Widzę, że dążysz do kolejnej wojenki ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika