Ford Focus - dylemat w wyborze tarcz i klocków hamulcowych

09 Lip 2009, 14:37

Witam wszystkich, nadeszła pora na wymianę tarcz i klocków hamulcowych w Focusie MKI. Znalazłem kilka interesujących propozycji, ale naprawdę nie wiem co wybrać, dlatego proszę o pomoc. Czy mogę założyć inne tarcze i klocki na każdej osi?
Oczekują wysokiej skuteczności i trwałości przede wszystkim.
Oto moja lista na przód - maks do 500zł (z tyłem się pomyśli później):
:arrow: tarcze Zimmermann Sport + klocki Ferodo Premium
:arrow: tarcze ATE Powerdisc + klocki ATE Original
:arrow: tarcze Brembo Max + klocki Ferodo Premium

Jeśli znacie coś fajnego w tej cenie to piszcie. Z góry dzięki i pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

09 Lip 2009, 14:44

Możesz mieć inne z tyłu i z przodu.
ATE bdb ale chyba za drogie jak na to co oferują.
Zimmerman nie znam.
Brembo + Ferrodo wszyscy chwalą ale ja miałem klocki Ferrodo z oryginalnymi tarczami Nissana i zużyły się doszczętnie po 10 tyś km czyli strasznie szybko :(
Może by tak tarcze Brembo + klocki ATE?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Lip 2009, 21:04

To uważasz, że ATE są za drogie jak na swoje wykonanie? Czyli lepsze byłby Brembo Maxy? Czekam na wypowiedzi innych użytkowników. Dzięki i pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

10 Lip 2009, 11:38

kresiaczek napisał(a):Witam wszystkich, nadeszła pora na wymianę tarcz i klocków hamulcowych w Focusie MKI. Znalazłem kilka interesujących propozycji, ale naprawdę nie wiem co wybrać, dlatego proszę o pomoc. Czy mogę założyć inne tarcze i klocki na każdej osi?
Oczekują wysokiej skuteczności i trwałości przede wszystkim.
Oto moja lista na przód - maks do 500zł (z tyłem się pomyśli później):
:arrow: tarcze Zimmermann Sport + klocki Ferodo Premium
:arrow: tarcze ATE Powerdisc + klocki ATE Original
:arrow: tarcze Brembo Max + klocki Ferodo Premium

Jeśli znacie coś fajnego w tej cenie to piszcie. Z góry dzięki i pozdro

Nie dawno pisałem posta a pro po tarcz + klocki do Lanosa 1,5 16V - również wahałem się między brembo a ATE :P wybór padł na ATE (troche droższy zestaw) ale warto dopłacić i wiedzieć że samochód świetnie reaguje na wciśnięcie pedału hamulca - polecam ATE !!
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)

10 Lip 2009, 21:40

Ja do Merasia kupiłem BREMBO ,coż to Profesorowie układów hamulcowych,zaskoczyła mnie dość niska cena ale coż sie dziwić jeśli zakłady są w Polsce także(jeśli się nie mylę)Widziałem w życiu wiele bryk cholernie mocnych z każdej z kół wyzierały czerwone zaciski BREMBO!Jakość Ate nie podlega dyskusji ale według mnie BREMBO to profesor zwyczajny a Ate nadzwyczajny ,który z tych profesorów wyżej stoi?!Jeśli ktoś się dowie a nie wie będzie zdziwiony.Ja z Brembo jestem bardzo zadowolony,tyle jeżdżę i tarcze jeszcze podychają kilka lat a kupiłem je och nie pamiętam kiedy ,tak było dawno.Słyszałem opinie,że tarcze wytrzymują 3 komplety klockow,ta reguła BREMBO chyba nie dotyczy gdyz ja zużyłem już minimum 6 kompletów i tarcze są w świetnej kondycji!Klocki hamulcowe?!TEXTAR jest według mnie THE BEST,Ate oczywiście też są dobre,FERODO?!są rzeczywiście miękkie i szybko się zużywają.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Lip 2009, 09:50

Bardzo dobrymi klockami są klocki Fomar.Ja je używam i nie narzekam.Klienci też.Przede wszystkim zaletą jest to,że nie piszczą.Musisz tylko sprawdzić,czy ta firma produkuje klocki do tego samochodu.I nie są też drogie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...
    Toyota Supra - 5 rzeczy o których warto wiedzieć
    Toyota Supra to ikona samochodów sportowych i bardzo ważny model w historii Toyoty. Pierwsza Supra pojawiła się na rynku pod koniec lat 70. i aż do 2002 roku samochód był sprzedawany nieprzerwanie w postaci ...

13 Lip 2009, 17:06

Ok, dzięki wszystkim za informacje :wink: Raczej wybiorę zestaw ATE (klocki+tarcze) - mam nadzieję, że będę zadowolony. Może wziąłbym te tarcze Brembo + klocki ATE, ale na allegro nikt nie sprzedaje MAx'ów oddzielnie, a w sklepach są za drogie. Na tył polecą pewnie zwykłe Brembo wentylowane. Pozdro
kresiaczek
Nowicjusz

15 Lip 2009, 20:08

Dopiero co doradzałem w tym temacie a dziś pojechałem wyważyć koła i po ich zdjęciu okazało się, że z lewej strony z przodu mam tylko 2mm klocka. Nie zastanawiałem się długo i kupilem Motocrafty (dla niezorientowanych oryginał Forda). 140 zł za komplet. Założyłem i hamują bardzo dobrze.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

19 Lip 2009, 20:04

Kubuch trudno spodziewać się kiepskiej jakości po Motocrafcie! Zapewniam cię jednak ,ze są nieznani wytwórcy ,ktorzy produkują nic nie gorsze klocki a 30%tańsze(pojawili się ostatnio na rynku),ja założyłem do Mercedesa klocki polecane przez sprzedawcę 30% tańsze od TEXTARÓW ,jestem b.zadowolony,nie pamiętam tylko nazwy firmy ,gdy będę w tym sklepie to sie zapytam i napiszę!

[ Dodano: Nie Lip 19, 2009 20:17 ]
Natomiast jeśli chodzi o klocki firmy FOMAR to rzeczywiście są to wyroby najwyższej jakości,filia tej Duńskiej firmy od 50 :shock: lat działa w Markach pod Warszawą,przyznam się nigdy o tej firmie nie słyszałem,na pewno cena będzie przystępna z oczywistych względów,klocki te leżą na tej samej półce jak wymienieni konkurenci,no no! :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)