Ford focus I 1.9TDCI

02 Cze 2010, 13:14

Witam.
Moja mama ma forda focusa 1 generacji kombi z silnikiem 1,9 TDCI. Komputer pokazuje jej średnie spalanie w ciągu 100 ostatnich kilometrów i... tutaj szok, ma tam 4,4litra. Czy to możliwe? czytałem w internecie o najbardziej ekonomicznych samochodach segmentu C i wg nich focus w którym pracuje 1,4diesel pali 6,6 litra/100km a 1,6 6,2litra/100km. Czy możliwe że autko mamy przy spala 4,4 litra?
Tryb w jakim jeździ to jakieś 20% miasto i 80% tereny wiejskie asfaltowe (zabudowane na których jeździ jakieś 70km/h) i nie zabudowane gdzie nie przekracza 110km/h.
Ostatnio edytowany przez maateoo18, 02 Cze 2010, 18:37, edytowano w sumie 1 raz
maateoo18
Nowicjusz

Miejscowość: Płock

02 Cze 2010, 13:53

maateoo18 napisał(a): i nie zabudowane gdzie nie przekracza 110km/h.

I w tym wlaśnie tkwi cale sedno sprawy.Przewaznie coś za coś.Kiedy ja miałem
VW Jetta z sil.1.8 na wtrysku 1 punktowym i jeżdzilem w Niemczech na autobanie ale
nie więcej jak 120km/h to spalanie mialem od6,2-6,5l.W tym przypadku jestem
skłonny w to uwierzyć... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Cze 2010, 18:37

no ale jednak 6 litrów a 4,5 to spora różnica.
Sam nie wiem, jeśli to spalanie jest prawdziwe to cieszmy się, że palimy mniej niż podał producent :D.
Może ma ktos jeszcze forda z podobnym silnikiem? Schodziliście poniżej 5 litrów?
maateoo18
Nowicjusz

02 Cze 2010, 19:19

maateoo18 napisał(a):no ale jednak 6 litrów a 4,5 to spora różnica.

Tak ale to byla benzyna... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Cze 2010, 19:24

Jest to całkiem możłiwe, ponieważ to, co pokazuje wyświetlacz to jest średnie zużycie paliwa i nie ma nic wspólnego z rzeczywistym spalaniem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2010, 20:30

zaraz zaraz bo nie rozumiem. czyli jesli pokazuje mi 4,4l tzn ze w ciagu ostatnich 100km wcale nie spalił 4,4litra? nie rozumiem jakoś
maateoo18
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...

03 Cze 2010, 08:51

Dokładnie - z całą pewnością spalił ci więcej. Te 4,4 to jest tylko ŚREDNIE zużycie paliwa. To tak jakbyś jechał trasę 100 km i w tym jechałbyś np. 20 km z prędkością 50 km/h, 10 km 70 km/h, 40 km 90 km/h i 30 km 110 km/h. Wówczas średnia prędkośc wyjdzie ci nie 110, nie 90 itd, tylko całkiem inna. Tak samo ma się to do paliwa - podczas ruszania i rozpędzania się pali więcej paliwa niż podczas jazdy ( podczas rozpędzania są większe obroty ), po drodze też hamujesz, jedziesz na luzie itd. Wówczas spalanie jest różne. I z tego jest brane średnie zużycie paliwa. A co najważniejsze - komputer pokładowy ma w pamięci zakodowane średnie zużycie paliwa w stosunku do obrotów silnika i jest to zaprogramowane tak, jak podaje producent, na podstawie wyników w teście spalania, w taki sam sposób jak jest sprawdzane spalanie. Sęk w tym, że na hamowni samochód " jedzie" sobie na rolkach ze stałą prędkością np. 50 km/h przez 100 km, ale jest praktycznie bez żadnego obciążenia - nie ma nawet kierowcy. Dlatego mówi się, że jest to średnie spalanie , a nie rzeczywiste.
Jak chcesz się przekonać jakie jest " przekłamanie" między rzeczywistym a średnim zużyciem paliwa, to musisz zrobić tak - nalać paliwa pod sam korek, wyzerować licznik km dziennych, nalać do kanistra paliwa i ruszyć w 100 km trasę. Jak licznik dzienny wskaże 100 km, musisz się zatrzymać, wlać do baku pod sam korek paliwa z kanistra, spprawdzić jakie spalanie pokazał komputer pokładowy i sprawdzić ile wlałeś paliwa z kanistra do baku. Wówczas się przekonasz jaka jest różnica.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2010, 11:18