Ford Focus MK1 1.6 problemy z prędkościomierzem

28 Sie 2018, 13:13

Witam
Posiadam forda focusa mk1 1.6. Ostatnio w drodze powrotnej prędkościomierz przestał pokazywać prędkość, A licznik przejechanych kilometrów pokazywał jedynie kreski i zapaliła się żółta kontrolka silnika. Po około 15 kilometrach prędkość wróciła, a licznik znowu pokazywał kilometry, jednak żółta kontrolka wciąż pali się. W czym jest problem? Ile może kosztować naprawa u mechanika? Czy mogę z taką usterką przejechać jeszcze około 100km, czy nie ruszać samochodu?
Luke1812
Nowicjusz

• 29 Sie 2018, 10:21

Czyli check engine. Wiec warto sie udać do mechanika i podpiąć pod komputer by sprawdzić jakie błędy są.
    gber44

29 Sie 2018, 10:32

Do mechanika jestem umówiony na poniedziałek, a w piątek planowałem jechać do miejscowości o 50km od swojej oddalonej i nie wiem czy mogę
    Luke1812
    Nowicjusz

31 Sie 2018, 10:36

Luke1812 napisał(a):w piątek planowałem jechać do miejscowości o 50km od swojej oddalonej i nie wiem czy mogę
    W takiej sytuacji zawsze jedziesz na własne ryzyko bo nie wiesz do końca w czym jest problem jeżeli byś znał błąd jaki generuje kontrolkę check engine to można by było stwierdzić czy jazda z nim może się bezpiecznie odbyć a tak to tylko jest zgadywanie.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus ES po tuningu TRD
      Nowy Lexus ES zadebiutował oficjalnie dopiero pół roku temu, a japoński oddział Toyota Racing Development przygotował już kilka interesujących elementów pozwalających na zarówno optyczny, jak i mechaniczny ...