Audi a3 8l - gwizd z okolic rury wydechowej

31 Sie 2018, 13:10

Witam,
2 tygodnie temu kupilem audi a3 8l 98r. Dzisiaj odpalajac samochód usłyszałem narastajacy od zera gwizd w okolicy rury wydechowej. Najbardziej słychać jak samochod stoi na luzie. Brat mechanik mówi ze to wina katalizatora. Czytalem tez ze to moze byc oznaka że turbina sie kończy. Jestem zielony w tych sprawach, a moze ktos z was miał podobny problem?
Kamyk909
Nowicjusz

• 31 Sie 2018, 13:33

Kamyk909 napisał(a):moze byc oznaka że turbina sie kończy
    A jaki masz tam silnik?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

31 Sie 2018, 13:35

zapomnialem dopisac. 1.9 tdi 110koni
    Kamyk909
    Nowicjusz

31 Sie 2018, 15:45

Ok, a jak dodajesz lekko gazu to co się dzieje? Świst, gwizd ustaje czy robi się głośniejszy? Spróbuj też przytkać na moment rurę wydechową ręką (po prostu przyłożyć utrudniając wylot spalin) jak słychać ten dźwięk i zaobserwuj co się dzieje. Tu potrzeba będzie druga osoba.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

31 Sie 2018, 16:05

Dzieki za podpowiedz. Dzisiaj to sprawdze :)
    A jak dodaje gazu to tego gwizdu tak nie slychac.
    Jak chodzi na luzie to slychac najbardziej, moze dlatego ze silnik ciszej chodzi, nie wiem. Dzisiaj jeszcze raz to z kims sprawdze porządnie.
    I dodam ze dzwiek najbardziej jest slyszalny przy lewym tylnym kole, tak jakby przed wydechem
    Kamyk909
    Nowicjusz

05 Wrz 2018, 17:39

Kamyk909 napisał(a):Dzisiaj jeszcze raz to z kims sprawdze porządnie.
    Coś się wyjaśniło? Wiesz coś więcej?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
      Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...