04 Cze 2021, 02:36
Witam serdecznie Wszystkich!
Mam niestandardowy problem z moją Foką MK1 z 2001r. (przed liftem). Otóż na ciepłym silniku (obroty ok. 800) przy gwałtownym dodaniu gazu w czasie postoju samochodu (przy ok 900-1100 obr. na min.) występują dość znaczne wibracje w kabinie samochodu - wibruje i hałasuje cała deska rozdzielcza i da się odczuć bardzo lekkie drżenie foteli. Dodam, że na wolnych obrotach (chyba 800 obr./min.) i w wyższym zakresie obrotów (ponad 1100-1300) nie ma wibracji. Drżenie całego kokpitu dopiero ukazuje się przy gwałtownym dodaniu gazu na postoju i przy ruszaniu np. z pod świateł (pod górkę) w niskim zakresie obrotów (ok. 1000) (bieg nr. 1) i przy ostrym dodaniu gazu. Na zimnym silniku ten problem się nie objawia, ponieważ obroty są powyżej 1100, a w tym zakresie nawet po gwałtownym otwarciu przepustnicy i "zainicjowaniu" wyższych prędkości obrotowych silnika, wibracje nie występują. Z takim problemem auto nabyłem.
W związku z tym poddałem wymianie:
- dwie poduszki silnika (od strony rozrządu i skrzyni biegów -ta była doszczętnie rozerwana), jedna jeszcze nie została wymieniona. Po wymianie tych dwóch poduszek drżenie jest trochę mniejsze, ale nadal jest uciążliwe dla użytkownika i nie jest normalne.
W samochodzie również zmierzyłem ciśnienie sprężania silnika - zgodnie ze sztuką, na ciepłym, rezultaty: 1. cylinder 12,25 bar; 2. cylinder 12,25 bar; 3. cylinder 12,5; 4. cylinder 12,5 (więc to chyba nie źródło problemu). Dodam, że ciśnienie mierzyłem miernikiem YATO przy pomocy gumowej, uniwersalnej końcówki na wcisk (wkręcane końcówki nie pasowały), więc kompresja w rzeczywistości może być jeszcze wyższa.
Nie dotarła do mnie informacja od sprzedawcy ad wymienionego rozrządu, więc profilaktycznie należałoby go zmienić.
Samochód ma moc, odpala dość ładnie na zimnym, a na ciepłym rewelacyjnie, nie kopci itp. Świece po wykręceniu mają kolor kawy z mlekiem.
Jak myślicie, powodem drgań jest ta jedna, niewymieniona poduszka silnika, czy jednak jest inne źródło problemu? Bardzo proszę, dajcie znać. Za każdą podpowiedź, uwagę będę bardzo wdzięczny. Postaram się odpowiedzieć na ewentualne dodatkowe pytania odnośnie samochodu. Pozdrawiam Was serdecznie!