Ford Focus mk1 1999 hatchback 1.4benz - nie działa kluczyk

08 Lut 2020, 12:47

Nie wiem czy w dobrym dziale - jeżeli nie, to proszę o przeniesienie.

Kupiłem niedawno dla dziadka Forda Focusa mk1 1999r 1.4benz i mam problem z kluczykiem.

Są dwa kluczyki. Jeden z autopilotem (nr 1), drugi bez (nr 2). I teraz tak:
Nr 1:
- Otwiera tylko maskę
- Zamyka drzwi kierowcy i pasażera (pojedyńczo)
- Wchodzi, ale nie przekręca się w stacyjce
- Nie otwiera drzwi kierowcy i pasażera

Nr 2:
- Otwiera i zamyka drzwi kierowcy i pasażera (po otwarciu lub zamknięciu obojętnie których drzwi otwierają i zamykają się wszystkie - czyli działa centralny zamek)
- Nie otwiera maski
- Odpala w stacyjce

Bagażnika nie idzie otworzyć z żadnego kluczyka. Tylko przez naciśnięcie przycisku w środku na desce.

Wymieniłem baterię w autopilocie, ale nic to nie dało.

Gdzie szukać przyczyny problemów z kluczykiem nr 1? Chciałbym żeby mógł odpalać samochód i autopilot zaczął działać.
samijami
Obserwowany

08 Lut 2020, 18:25

Sprawa jest raczej prosta - kluczyk nr 1 został dorobiony, ale nie zakodowany. Prawdopodobnie z powodu otwierania maski właśnie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lut 2020, 20:07

No nie tak prosta jak ją przedstawiasz, kodowanie nie ma żadnego związku centralnym zamykaniem czy nie mocą przekrecenia go w stacyjce, może i był dorabiany ale fordowskie zamki to częsta usterka do tego specyficzny kluczyk który jest ciężko dorobić. Ja tu widzę 2 problemy mianowicie wytarte zamki i klucz numer 1 który był albo dorobiony albo nieużywany.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...
    Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...