Ford Focus - mk1 czy mk2

31 Maj 2010, 17:29

Witam!

Przymierzam się do zakupu samochodu Ford Focus. W zasadzie mam już zaklepany egzemplarz poleasingowy mk2 z firmy znajomego. Rocznik 2006, 130tys km.

Teraz natomiast znajomy dyrektor zaproponował też możliwość odsprzedania swojego prywatnego Focusa.

I tutaj stanąłem przed dylematem.

Focus mk2, 1.6 benz., 2006 rok, 130 tys km przejechane,w podstawowej wersji wyposażenia za 20 000 zł.

Z drugiej strony Focus mk1, identyczny przebieg, również 1.6 w benzynie, rocznik 2002, jednak w wersji z maksymalnie komfortowym wyposażeniem: poduszki, klimatyzacje, komputer, czujniki cofania i inne. Oczywiście cena tego samochodu byłaby odpowiednio niższa też...

Co polecacie?

Z jednej strony rocznik i sam wygląd przemawiają za mk2, z drugiej jednak kusi niższa cena i świetne wyposażenie...

Nie wiem co zrobić, byłem zdecydowany na mk2, jednak teraz troszkę mi się pomieszało... ;)
krissnt
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

31 Maj 2010, 18:38

Co ten MK2 ma na stanie? Klima jest? 20 tyś zł to BARDZO tanio - jesteś pewny stanu tego auta? MK1 na pewno będzie miał kłopoty z korozją (ranty drzwi i klapy bagażnika) - w MK2 tego problemu już nie ma.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

31 Maj 2010, 18:47

Wiem tylko tyle, że to podstawowa wersja zapewne Ambiente. Niestety nie wiem w tej chwili, czy klimatyzacja jest, nawet bez - przeżyję ;) Z tą ceną.. no nie do końca równe 20, ale z groszem, może 22, tak czy siak - niewiele jak za ten samochód.

Jednak chyba rocznik i klasa przemawia do mnie bardziej niż super wyposażenie naznaczone przemijającym czasem.
krissnt
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowy model Renault 4 świętuje 60-lecie
    W 2021 roku mija 60 lat od wprowadzenia Renault 4. Historia tego modelu to prawdziwe succes story. Na przestrzeni trzydziestu kilku lat sprzedano łącznie ponad 8 milionów sztuk Renault 4 w ponad 100 krajach. Renault ...
    Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...