Ford Focus MK1, rozładowany akumulator i odpalanie na kable

17 Sty 2020, 15:40

Witam, mam problem z akumulatorem w fordzie focusie a mianowicie rozładował się całkowicie akumulator ( nie sprawdzałem napiecia, ale absolutnie nic się nie świeciło na tablicy, wiec raczej był rozładowany do końca ), auto stało przez kilka miesięcy nie jeżdzone, tylko raz na jakiś czas robiłem krótki kurs do sklepu. Był ladowany przez 4 dni przez okolo 6 h prądem 15A, potem go podłączyłem do auta i elektryka zaczęła działać ale nie chciał odpalić tylko ledwo przekręcił kilka razy. Pierwsze pytanie, ile taki rozladowany akumulator musi sie ładować, żeby mi auto odpaliło albo zeby go naładować do konca? I druga sprawa to to ze mógłbym spróbować go odpalić na kable za pomocą drugiego akumulatora tylko że jest on z ciagnika i różni sie parametrami. Z ciagnika mam dwa akumulatory 6 V a z auta jeden 12V. Kompletnie się na tym nie znam więc liczę na pomoc :) nizej zdjęcia parametrów obu akumulatorów.
Dzony13791
Obserwowany

Zdjęcia: 2

17 Sty 2020, 15:55

Dzony13791 napisał(a):Pierwsze pytanie, ile taki rozladowany akumulator musi sie ładować, żeby mi auto odpaliło albo zeby go naładować do konca?
Przy tak długim czasie przez jaki stał rozładowany nic z nim nie zrobisz i akumulator będzie do wyrzucenia. Tym bardziej że widzisz sam że był ładowany długo a mimo to nie naładował się.
Dzony13791 napisał(a):I druga sprawa to to ze mógłbym spróbować go odpalić na kable za pomocą drugiego akumulatora tylko że jest on z ciagnika i różni sie parametrami. Z ciagnika mam dwa akumulatory 6 V a z auta jeden 12V
Nie możesz odpalić samochodu z akumulatora który mas 6V bo samochód ma instalację 12V. Poza tym masz padnięty akumulator więc nawet jak go odpaliłbyś na kable to i tak się nie naładuje i tylko szkoda tu alternatora.

Najlepszą opcją jest jego wymiana na nowy lub jakiś używany sprawny o parametrach takich które ma ten obecny akumulator lub bardzo zbliżonych.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Sty 2020, 15:59

Tak myślałem, że nic z tego. Spróbuję jeszcze go podładować przez pare dni, może to coś da
Dzony13791
Obserwowany

Zdjęcia: 2

18 Sty 2020, 16:07

Dzony13791 napisał(a):Z ciagnika mam dwa akumulatory
Jeszcze tak patrzę że jak te z ciągnika połączysz szeregowo to będziesz miał 12V więc może by jeszcze tak to zrobić ale musisz je wyjąć z ciągnika podłączyć szeregowo ze sobą i dalej do instalacji samochodu (tylko do odpalenia).

Będziesz miał wtedy 12V i 165Ah.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Sty 2020, 14:11

Ja bym nie kombinował, tylko trzeba kupić nowy. Stary jest zasiarczony i nic z nim nie zrobisz konkretnego.
Jest jedno ale
Dzony13791 napisał(a):auto stało przez kilka miesięcy nie jeżdzone, tylko raz na jakiś czas robiłem krótki kurs do sklepu.

Jeżeli nadal chcesz w ten sposób użytkować to auto, to bez sensu jest kupowanie nowego aku. Będzie z nim to samo. Chyba, że po przejażdżce do sklepu aku odłączysz od auta, naładujesz go i zostawisz. Tak może sobie stać parę miesięcy. Co jakiś czas warto podłączyć ładowarkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi przetestuje koncepcję centrum szybkiego ładowania
    Audi kontynuuje swoją transformację w kierunku dostawcy zrównoważonej mobilności segmentu premium. Do roku 2025 marka planuje zintensyfikować swoje działania, oferując szeroką gamę ponad 20 modeli z napędem w pełni ...