Uruchamianie Audi A4 na kable

08 Mar 2020, 08:02

Witam serdecznie, mam pytanie czy mogę odpalić audi A4 2.0 tdi na kable w przypadku gdy dawcą będzie astra j 2.0 cdti? W audi jest akumulator 12V 95Ah 850A, a w oplu 12V 72Ah 680A, czy może tylko narażam się na rozładowanie akumulatora w oplu, a audi nie ruszy? No i drugie pytanie, zakładając teoretycznie, że uda się odpalić audi to zawsze słyszałem, że dobrze jest przynajmniej te 30km przejechać, żeby naładować akumulator, niestety audi na chwilę obecną nie jest zarejestrowane, więc wyjazd na drogi publiczne jest wykluczony, a robić 30km po ogrodzie specjalnie mi się się uśmiecha :roll: czy w takim przypadku może po prostu postać jakiś czas odpalony lub ewentualnie gazować go na postoju i też to przyniesie zamierzony efekt? No i jeśli tak to ile czasu mniej więcej musiała by być odpalona audica? Pozdrawiam

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

@edit
Czy jeśli okaże się, że nie uda się uruchomić w ten sposób audi, to czy można spróbować przełożyć akumulator z opla do audi, czy jednak audi wymaga trochę mocniejszego akumulatora do odpalenia
Jarmu
Obserwowany

08 Mar 2020, 09:29

Możesz spokojnie odpalic od Opla (na odpalonym silniku). Aby się naładował najlepiej przejechać te 10,20 km ale skoro nie możesz to zostaw go na postoju a najlepiej to było by podłączyć prostownik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2020, 12:08

A ja dodam, że warto zapoznać się z zasadami uruchamiania silnika z innego aku. Są ważne rzeczy, które trzeba wiedzieć - m.in. kolejność podłączania kabli. Instrukcję taką mamy na forum.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...