Ford Focus Mk2 1.6 benzyna

17 Maj 2015, 09:34

Witam. Wczoraj jadąc w trasie zauważyłem stojące przy drodze auta, a głównie Forda Focusa głównie ze względu na jego jaskrawy kolor. Przyznam że wcześniej nie brałem go pod uwagę ale jakoś tak zatrzymałem się i przyjrzałem dokładniej.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ogólnie ten egzemplarz w średnim stanie, widoczne rysy, wydaje mi się że przód miał bum bo szyba 00 czyli wychodzi że z rocznika 2010 a auto 2005, reszta ok. Przyjrzałem się bagażnikowi i jak na kompakta naprawdę spory - czy zmieści się wózek dziecięcy w przyszłości ?. Zero korozji, silnik dobrze mi znany z ojca Focusa, można powiedzieć wręcz pancerny, co do dynamiki myślicie że jedzie to ciut lepiej chociażby od mojej 75 konnej Thalii ? U ojca w sedanie tak ale to mk1 więc jest lżejsze. Na plus dla mnie ogromna szerokość Focusa jak na kompakt. Czy warto zastanowić się nad tym autkiem, nie koniecznie tym egzemplarzem w takich pieniądzach ? Nie podoba mi się kierownica, plastik fantastik ale można zawsze obszyć. Poszukuję czegoś co będzie autem rodzinnym na razie dla składu 2 osób ale pewnie w przyszłości 2+1. Nie interesuje mnie Focus kombi, po prostu mi się nie podoba. W porównaniu do moich faworytów czyli Mondeo mk3 i Mazda 6 na plus jest niższe spalanie, opłaty i mniejsze problemy z korozją.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Maj 2015, 10:27

Z wózkiem w kompakcie HB będzie ciężko. to znaczy wejdzie ale poza tym nic :mrgreen:
Jak ten stań średni to wybierz innego. :ok: Ja bym wolał np. 2.0 ale do miasta ten 1.6 też styknie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Maj 2015, 10:58

Głównie chodzi oto czy wejdzie, bo więcej to tak na prawdę tylko raz w roku ewentualnie będzie na wakacje więc myślę że dużo więcej pakować nie będzie trzeba, zresztą na razie jeszcze wózek nie jest w planach na już. A jak wygląda sprawa dynamiki w Mk2 i 1.6 wiecie może coś więcej ? Z racji wyższej pojemności i momentu obrotowego będzie dynamiczniejsze od lżejszej Thalii ? Ogólnie patrząc na nowy cennik mandatów to stwierdzam że dynamika 75 konnej Thalii jest wystarczająca :p.
mateusz9986
Zaawansowany

17 Maj 2015, 11:08

Podobnie będzie ale pojemność robi swoje więc nie będzie miał aż tylu obrotów co Thalia. Ja bym jednak wziął mocniejszy jeśli się martwisz o wyprzedzanie.
Koniu
Forumowicz VIP

17 Maj 2015, 11:10

Focusa z 1.8 czy 2.0 jest ciężej znaleźć z tego co widzę a dwa spalanie już także większe, porównywalne chociażby z Mondeo czy Mazda 6 a Focus chociażby pod tym względem jest alternatywą dla nich.
mateusz9986
Zaawansowany

17 Maj 2015, 11:16

Dużo większe nie będzie w praktyce ale masz rację ciężko znaleźć
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

17 Maj 2015, 13:13

Widzę że w Focusie jest jeszcze dieselek bez dwumasy, dpf itp. Chodzi o 1.6 tdci 90koni, jak może wyglądać dynamika w porównaniu do benzyny 1.6 ? Na papierze lepiej wygląda benzyna, ale diesel wiadomo że elastyczniejszy.
mateusz9986
Zaawansowany

17 Maj 2015, 13:49

W praktyce ten diesel lepiej pojedzie. Jednak do miasta bym diesla nie brał. Co innego jakbyś tylko trasy robił. :)
Koniu
Forumowicz VIP

17 Maj 2015, 13:54

Też racja, a dwa jak widzę konkretnie modeli z tym silnikiem jest mało a dwa będą miały większe przebiegi.
mateusz9986
Zaawansowany

17 Maj 2015, 14:05