Ford Focus Mk2-Kupno

30 Mar 2015, 20:37

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum, jeżeli jest to zły dział z góry przepraszam.
Mianowicie rozglądam się już od dłuższego czasu za samochodem.
Wczoraj po dłuugim czasie wpadł mi w oko Ford Focus Mk2

Tutaj podaje link do aukcji:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jutro jadę go osobiście obejrzeć i mam kilka pytań gdyż w kwestii dotyczącej samochodów można powiedzieć, że jestem zielony. Mianowicie chciałbym zapytać o jakieś słabe punkty tego samochodu. Co sprawdzić przy pierwszej wizycie?
Oczywiście po wstępnych oględzinach autko pojedzie na warsztat u mojego dobrego znajomego.
Chciałbym jeszcze wiedzieć co ogólnie sądzicie o tym autku? Myślicie że warte jest zakupu? Jak sytuacja wygląda z ceną, do jakiej negocjować +-?
Z góry dziękuję za odpowiedź na pytania
Pozdrawiam Mateusz.
szkodzik95
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 08 08 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus MK 2
Silnik: 1.6 TDCI 90 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Mar 2015, 22:54

Sedan, wyróżnisz się :ok:
Jako użytkownik Focusa z silnikiem 1.6 TDCI pozwolę sobie napisać kilka słów :)
Wprawdzie u mnie pod maską drzemie mocniejsza wersja tej jednostki, jednak z grubsza to jest ten sam silnik. Na plus dla wersji 90KM to fakt, że nie posiada ani filtra FAP (coś lepszego od DPF, bo z płynem - nie trzeba ciągle latać po trasie, ale mimo wszystko to kiepskie pocieszenie), ani dwumasowego koła zamachowego, ani zmiennej geometrii łopatek turbiny :wink: Co oznacza brak tych strasznie brzmiących ustrojstw ? Że w razie jakiejkolwiek awarii czy też wymiany/remontu eksploatacyjnego będzie taniej, niż gdybyś je miał (wersja 109KM to wszystko posiada).
Co do samej eksploatacji tego silnika jest on bardzo przyjemny w obejściu. Cichy (common rail), naprawdę mało pali, elastyczny (swoje robi też zmienna geometria i moment 280Nm), nie wydziela nadmiernych wibracji, i jak na diesla brzmi całkiem przyjemnie :mrgreen: Wprawdzie w trasie trzeba go trochę przycisnąć, w końcu to tylko 1.6, ale tragedii nie ma i wyprzedzać się da. Co dla mnie jest wkurzające i niepojęte - skoro wsadzili tam małego diesla, który, z zasady jeździ w trasach, czemu nie zamontowali łaskawie 6 biegowej skrzyni? :o
Obawiam się mocowo tej wersji, gdyż w trasie powyżej 110-120 to będzie męka dla Ciebie i auta. Można się ratować chipem, no ale to dalej tylko 1.6..
Co do reszty również jest ok. Mój egzemplarz jest wyposażony podobnie do tego z ogłoszenia, brak mu jedynie podłokietnika, alufelg, za to ma audio Sony, które z całego serca polecam, bo jest świetne :mrgreen: Wkurzają tylko łuszczące się przyciski od Climatronika
Podwozie jest również ok. Komfortowe kiedy trzeba (wiadomo, że nie jest to Citroen C5 z hydro, ale jest dobrze), kiedy przyjdzie Ci ochota na poszalenie po zakrętach też da radę, a Ty nie będziesz musiał zmieniać bielizny :ok:
Przypadłością Focusów była korozja, jednak w mk2 fl ten problem w sumie nie istnieje. Sprawdź dla pewności dolne ranty drzwi, zwłaszcza wewnątrz.
Podsumowując, bardzo fajne auto. Jeśli jednak często będziesz jeździć po autostradach i ekspresówkach - poszukaj 2.0TDCI, od wielkiego dzwonu podnieś moc elektronicznie. Wprawdzie 90KM daje sobie radę z tym autem, ale zestrojenie podwozia aż prosi się o więcej :mrgreen: Uprzedzając pytania - gaz to kiepski pomysł, 1.8 TDCI to dobry acz wiekowy silnik, który często latał we flotach i nie miał do końca DPF, 2.0 TDCI to zupełnie inna (lepsza) konstrukcja niż ta z Focusa mk1. 1.6 benzynka dobry, acz słabawy :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Mar 2015, 23:02

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź. Widać, że na świecie są ludzie na których można liczyć! :ok:
Mam jeszcze pytanie co do ceny, te 27,5 tys nie wygląda Panu na troszkę zbyt dużo?
Jak Pan ocenia kupowanie aut które są od tzw "handlarzy"?
Ten "koleś" co sprzedaje tego forda właśnie takim jest, został on sprowadzony z Rzeszowa do Wrocławia i tu go sprzedaje. Martwi mnie to trochę, bo wiadomo zawsze inaczej jest kupować auto od osoby prywatnej niż od "handlarza".
Pozdrawiam Mateusz
szkodzik95
Nowicjusz

30 Mar 2015, 23:08

27500 za 2010 rok to nie jest dużo cena jest całkiem całkiem.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback

30 Mar 2015, 23:32

Żaden pan, mówmy sobie na ty :mrgreen:
Cena w sumie normalna :) patrząc po zdjęciach auto warte tej ceny, acz potargować nie zawadzi :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

30 Mar 2015, 23:37

A co z tzw "handlarzami"?
szkodzik95
Nowicjusz

30 Mar 2015, 23:43

Zależy jak trafisz :)
Niemal pewne jest to, że nie do końca będą mówić prawdę. Różnica będzie polegać na tym, że jeden będzie sprzedawać auto zespawane z dwóch jako bezwypadek, a drugi zatai tylko malowany/klepany jeden bok :mrgreen:
Jest jednak jeden uczciwy handlarz, u którego kupowałem auto i nie jestem odosobniony z wyrażaniem takiej opinii :wink:
Wysyłam pw z namiarami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

31 Mar 2015, 19:48

Cena nie jest wysoka jak na wyposażenie, rocznik itd. Ogólnie polifta szuka się od 25k ale to rocznik 08 :ok:

EDIT:
Nie zdziw się jesli będzie coś do wymiany przy zawiasie, we Wrocławiu są marnej jakości drogi.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Mar 2015, 21:41

Fordzik był użytkowany w Bydgoszczy, Byłem dzisiaj go oglądać na pierwszy rzut oka auto wygląda idealnie. Ma tylko jeden mały odprysk na masce, którego prawie nie widać. Nie widać żadnych śladów korozji, jedna rzecz na którą jeszcze zwróciłem uwagę to wystająca przednia lampa. Jest położona około 5mm wyżej w stosunku do drugiej, więc może być tak że była wymieniana, ale facet sprzedający oczywiście się spierał że nie. Wszystko się okaże jutro gdyż zabieram auto do znajomego na warsztat, prześwietlą go tam wzdłuż i wszerz, a co najważniejsze sprawdzą grubość lakieru przy tej lampie.
szkodzik95
Nowicjusz

31 Mar 2015, 22:19

A patrzyłeś na lata na lampie? Mogł trzasnąć kamień w lampe i została wymieniona i partacko zamontowana lub kupiona tańsza po kosztach gdzie np. zaczep jest urwany. :ok: Ale no jutro sie okaże. A odprysków na masce ja też mam troszkę w Mondziaku. Taki urok Fordów, mają nisko maskę i są narażone na odpryski. Chyba w każdym Fordzie widziałem ślady na masce
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Kwi 2015, 21:07

No samochodzik trafił dziś na warsztat. Mechanik powiedział, że dawno nie widział tego forda w tak dobrym stanie!
Do zrobienia są jednakże 3 rzeczy, lecz nie są to poważne usterki.
-Uszczelnienie miski olejowej
-Pasek klinowy
-Prawy uszczelniacz półosi (lekko puszcza)
Koszt wyniesie około 300zł, więc nie jest dużo.
Cenę wynegocjowałem do 27 tys.
W piątek jadę podpisać umowę i kupić autko.

Teraz zastanawiam mnie jedna rzecz dotycząca radia. Liczę na waszą pomoc.
Mianowicie chciałbym odtwarzać muzykę z pendrive lub ewentualnie chciałbym jakoś podłączyć telefon poprzez kabel do radia (Jack). Słyszałem że w fordach w schowku można znaleźć jakieś połączenie AUX. Nie wiem jeszcze czy będzie to w moim modelu, dowiem się w piątek. Swoją drogą jakie rozwiązania polecacie aby słuchać muzyki mp3?
TUTAJ ZDJĘCIE RADIA:
[tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]
Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
szkodzik95
Nowicjusz

01 Kwi 2015, 22:13

Z USB bida bo nie ma ale jest wejście aux (jack) :mrgreen:
Jest w na tyle porąbanym miejscu, że odkryłem je po 0.5 roku użytkowania auta (jak otworzysz schowek to w okolicach zamka) :wink:
Twoje radio ma to udogodnienie (Aux), gdyż jest przycisk po lewej stronie na wysokości wyświetlacza
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Kwi 2015, 22:20

Mogłyś zapodać mi jakieś zdjęcie z googla? Bo oglądam i co chwile jakieś inne rodzaje tego AUX.
Swoją drogą skoro jest to AUX to nie ma jakiejś przejściówki z AUX na USB, żeby pena podłączyć?
szkodzik95
Nowicjusz

01 Kwi 2015, 22:32

Bardzo proszę, oto AUX :wink: [link wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

01 Kwi 2015, 22:34

Dziękuje za odpowiedź naprawdę pomogłeś mi, kabelek mam a więc będzie muzyka z telefonu! :ok: :ok: :ok:
Dzięki jeszcze raz za pomoc, jak coś będę pytać.
szkodzik95
Nowicjusz