Ford Focus mk2 - 1.6 - tłuczenie/świst

07 Lip 2021, 07:06

Witam,

Ostatnio byłem na przeglądzie i okazało się, że moje opony nadają się na śmietnik, ponadto diagnosta stwierdził początkowo wyciek z tylnego amortyzatora, ale potem sam zwątpił, bo system pokazał, że wszystko jest ok. Nie czekając długo, kupiłem nowe opony i tutaj zaczął się problem. Po wymianie, auto dosłownie tłucze się, puka/stuka, nie jestem nawet w stanie powiedzieć, skąd dochodzi ten dźwięk, bo chyba niemożliwe, żeby pukał przód i tył. Oczywiście koła są przykręcone dobrze. Na niewielkiej nierówności tak wali, że trudno wytrzymać. Amortyzator, łożyska? Co to może być Panowie? Na SKP jak pojadę to wychwycą to?

Druga sprawa - dzisiaj rano, zacząłem obracać kierownicą maksymalnie w prawo i w lewo, po ruszeniu słyszałem charakterystyczny świst, trwało to dosłownie chwilę, powiedzmy do 2 - biegu, co to może być, siada pompa wspomagania? rozrząd, pasek?

Dziekuję.
SoliTude
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra 0,9 IG-T o mocy 90 KM
    Nissan Micra to samochód napędzany przez turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 0,9 litra i o mocy na poziomie 90 KM. Średnie spalanie w tym przypadku to około 4,8 l/100 km, natomiast z użyciem sytemu Start-Stop ...