Ford Focus MK2 - Głębokie rysy - co zrobić?

07 Lut 2017, 18:48

Witam wszystkich forumowiczów!
Jest to mój pierwszy post więc chciałbym się przywitać, na imię mam Konrad i od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Forda Focusa MK2 w pięknym, błętkitnym kolorze!

Jako mój pierwsze samochód na brytyjskich wyspach zależy mi bardzo na tym by prezenował się równie dobrze jak się prowadzi. Z tego powodu skierowałem się do Was o pomoc w naprawie paru niedokuczliwych, ale nieestetycznych rys na karoserii.

Nie ukrywam, są one dość grube, a jestem osobą oszczędną, więc postanowiłem spróbować naprawić to na własną rękę, lecz jestem laikiem w tych sprawach... :unsure:

Wykonałem parę fotek, by łatwiej zobrazować problem - mam nadzieję, że będą wystaczająco czytelne.
Dodam, że zakupiłem Touch Up Set do pokrywania tego typu zadrapań, ale szczerze - boję się tego używać, stąd też moja wizyta tutaj.

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki dla typowego laika, jestem kompletnym noobem w sprawach aut, a chciałbym wykonać taką naprawę możliwe na swoją rękę - dla satysfakcji i oszczędzenia pieniędzy.

Dzięki i pozdrawiam!! :yes:

Ford Focus MK2 - Głębokie rysy - co zrobić? Ford Focus MK2 - Głębokie rysy - co zrobić? Ford Focus MK2 - Głębokie rysy - co zrobić? Ford Focus MK2 - Głębokie rysy - co zrobić? Ford Focus MK2 - Głębokie rysy - co zrobić?
JohnnyBravo65
Nowicjusz

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 05 07 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 Zetec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Lut 2017, 11:32

Masz głębokie rysy i tego typu naprawę będzie widać ale z dużo mniejszej odległości. Sposób jest dosyć prosty z Touch Up Set. Tu masz już zestaw pod kolor. Musisz dokładnie oczyścić miejsca które będziesz naprawiał do tego używasz benzyny ekstrakcyjnej. Następnie malujesz pędzelkiem ubytki i po wyschnięciu można użyć papieru ściernego o gradacji 2000 w celu lekkiego przeszlifowania powierzchni, a następnie należy spolerować to miejsce i jego okolice.

Zacznij od zderzaka, zobaczysz jak ci to będzie szło. Tu mogą być takie zadziory przy głębokich rysach które warto usunąć jakimś ostrym nożykiem lub papierem, ale trzeba uważać żeby nie przesadzić.

Załączam ci krótki filmik na którym pokazane jest jak zrobić taką zaprawkę.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Widzę jeszcze że z tyłu przy nadkolu masz całkowicie zdartą farbę z podkładem i w tym przypadku należało by przed nałożeniem farny w kolorze zabezpieczyć powierzchnię przed korozją nakładając na nią farbę podkładową.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Lut 2017, 17:38

Dzięki wielkie za odpowiedź Kacper, na pewno zabiorę się za to w przyszłym tygodniu zaraz po zakończeniu tygodnia pracy.

Postanowiłem zamówić jeszcze paste polerską G3 i tutaj pojawia się moje pytanie - jaką?

Farecla 450ml G3 Fine Finishing Compound
[link do eBay wygasł]

Farecla G3 Regular Grade Paste Compound Tube 250g
[link do eBay wygasł]

Jako rozcieńczalnik chciałbym zamienić benzynę ekstrakcyjną (ze względu na trudny dostęp do produktu) na coś takiego:

Paint Thinners 500ml Garage Workshop Tool Accessories - Carplan BTH500
[link do eBay wygasł]

I ostatnie takie pytanie, dość głupie - więc zostawiłem na koniec :unsure: - do czego służy ta druga tubka mojego touch up set'u? Mam na myśli clearcoat pencil - wygląda mi to na lakier bezbarwny i po przetłumaczeniu też na to wychodzi.

Mam nałożyć najpierw lakier z kolorem i po jego wyschnięciu warstwę bez barwną?
JohnnyBravo65
Nowicjusz

08 Lut 2017, 18:07

JohnnyBravo65 napisał(a):Farecla G3 Regular Grade Paste Compound Tube 250g
Myślę że tą bo tamta druga jest już typowo do wykończenia polerowanych powierzchni.

JohnnyBravo65 napisał(a):Paint Thinners 500ml Garage Workshop Tool Accessories - Carplan BTH500
To jest chyba rozcieńczalnik do farb i zmywacz do pędzli więc raczej trzeba coś innego. Tu możesz poszukać zmywacza antysilikonowego.
Do wycierania najlepsza wiskoza, ale celuloza też się nada, z tą różnicą że papier (celulozowy) przy większym nasyceniu może pozostawiać odpadki i trzeba go często zmieniać.
Kacper
Forumowicz VIP

08 Lut 2017, 18:46

Jeszcze mam pytanie odnośnie tej farby podkładowej, czy może być ona koloru białego, czy koniecznie tego samego co kolor karoserii?

Mam na oku te farbę:
[link do eBay wygasł]

Papiery jakie wybrałem to 2000 i 1500,
[link do eBay wygasł]

Użyję tego drobniejszego, tak jak poleciłeś.
JohnnyBravo65
Nowicjusz

08 Lut 2017, 18:50

JohnnyBravo65 napisał(a):Jeszcze mam pytanie odnośnie tej farby podkładowej, czy może być ona koloru białego, czy koniecznie tego samego co kolor karoserii?
Może być najczęściej w farbach podkładowych są to jasne kolory.
Kacper
Forumowicz VIP