Ford Focus mk2 zimny szarpie i miga check

11 Lis 2020, 15:28

To mój pierwszy temat, więc mam nadzieję, że wszystko zrobie okej :p mój problem polega na tym, że kilka razy zdarzyło mi się, że na zimnym silniku podczas przyspieszania auto szarpie, wręcz rzuca, brakuje mocy i miga check engine. Po przejechaniu parunastu kilometrów to ustępowało i nie występuje regularnie. Nie jest też tak, że musi być zdecydowanie chłodniejsza noc, by do tego doszło. Od jakiegoś też czasu, zapala się check engine co jakiś czas. Sprawdzałem błąd apką torque i wychodzi błąd P420. Nie wiem czy to może mieć związek z tym szarpaniem. Mechanik pare miesięcy temu stwierdził, że katalizator zapchany w 40%. Co to może być?
mati4493
Nowicjusz

11 Lis 2020, 15:37

mati4493 napisał(a):Sprawdzałem błąd apką torque i wychodzi błąd P420
Chyba P0420 :) tu masz więcej na jego temat kody/obdii/1-p0420/ błąd dotyczy katalizatora w 98% przypadków.

mati4493 napisał(a):Mechanik pare miesięcy temu stwierdził, że katalizator zapchany w 40%.
Jak sprawdził to że jest zapchany? Równie dobrze może być uszkodzony lub wykruszony wkład. Jednak najczęśceiej przy niedrożnym całkowicie katalizatorze mogą występować problemy z duszeniem się silnika nierówna pracą itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Lis 2020, 16:22

Chyba P0420

Tak, o ten chodziło, mój błąd :oops:
Jak sprawdził to że jest zapchany?

Nie wiem. Mówił, że to sprawdzi i stwierdził, że katalizator jest sprawny w 60%, albo zapchany w 40%. Nie pamiętam w sumie dokładnie, a może to robi różnicę. Czytałem, że ten błąd może też oznaczać usterkę związaną z sondą lambda, czy nawet wyciek powietrza wlotowego itp. Zużycie paliwa wg komputera to 7,6l co wydaje mi się nie jest zawyżoną ilością, silnik 1.6 benz 100km.
mati4493
Nowicjusz

11 Lis 2020, 17:48

mati4493 napisał(a):Czytałem, że ten błąd może też oznaczać usterkę związaną z sondą lambda, czy nawet wyciek powietrza wlotowego itp.
Może być ale to są bardzo rzadkie przypadki najczęściej tu problemem jest uszkodzony katalizator.

mati4493 napisał(a):Zużycie paliwa wg komputera to 7,6l co wydaje mi się nie jest zawyżoną ilością, silnik 1.6 benz 100km.
Przy tym błędzie wskazania średniego spalania wcale nie muszą odchodzić od normy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lis 2020, 22:44

Miałem podobnie u siebie w Oplu. Pomogło czyszczenie przepływomierza i wymiana świec zapłonowych (poprzednik zamontował za krótkie). Przyczyn może być też kilka innych, ale zasadniczo zostały już wymienione powyżej.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Lis 2020, 00:15

z podobnymi objawami spotkałem się w Fiescie MK3 gdy popadało i była wilgoć na dworze, przy zimnym silniku szarpał i migał checkengine, po 15-20 minutach i rozgrzaniu silnika usterka ustępowała.... przyczyna było przebicie na przewodach. Wymiana przewodów rozwiązała problem
wirtualny69
Nowicjusz