Ford focus MK3 1.0 awaria silnika

12 Lut 2022, 14:30

Witam,
Kilka dni temu bez żadnych wcześniejszych problemów silnik chwilę po odpaleniu przeszedł w tryb awaryjny. Auto nie miało mocy i szarpało. Błędy były następujące p0087 i p0089 czyli niskie ciśnienie paliwa na szynie i słaba wydajność regulatora paliwa. Wymieniłem popychacz w pompie paliwa ale to nie pomogło. Teraz chciałem sprawdzić czujnik ciśnienia. Tutaj moje pytanie - czy można zakupić (przez internet) na odległość taki czujnik i w przypadku gdyby okazało się że nie ma poprawy zwrócić go w ramach 14 dni na zwrot (zakładając że nie będzie nosił śladów użytkowania)? Kupował ktoś kiedys jakieś części do auta i zwracał (po montażu i demontażu)? Może ktoś miał podobną awarie i mógłby napisać co było przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc.
lukasek5
Nowicjusz

13 Lut 2022, 00:10

lukasek5 napisał(a): 14 dni na zwrot (zakładając że nie będzie nosił śladów użytkowania)?
To dotyczy wszystkich rzeczy które kupujesz chyba że regulamin sklepu ma jakieś dodatkowe restrykcje.
Ja tak kupowałem nie jedna część i później wymieniałem i nie było problemu. Oczywiście nie była ona montowana i wymontowywania w samochodzie.

Masz zatankowaną większą część zbiornika paliwem czy jeździsz na rezerwie rzadko tankując do pełna?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lut 2022, 08:45

Zazwyczaj tankuje 3/4 lub pełny zbiornik. Przez ostatnie miesiące może 2 razy zdażyło mi się dojść do rezerwy. Myślisz że filtr paliwa może być zatkany? Próbowałem na biegu jałowym zwiększyć obroty i wtedy przy 3 tyś nie było żadnych problemów (silnik pracował normalnie), wtedy uznałem, że filtr raczej nie powinien być zatkany. Po włączeniu zapłonu (a przed odpaleniem silnika) ciśnienie na listwie wtryskowej wynosi 6 barów co chyba też jest właściwą wartością. Po odpaleniu jest między 15 a 35 barów, a to już chyba za mało.
lukasek5
Nowicjusz

13 Lut 2022, 09:27

lukasek5 napisał(a):Tutaj moje pytanie - czy można zakupić (przez internet) na odległość taki czujnik i w przypadku gdyby okazało się że nie ma poprawy zwrócić go w ramach 14 dni na zwrot (zakładając że nie będzie nosił śladów użytkowania)?
po 1 części elektrycznie nie podlegają zwrotowi tylko gwarancji
Po 2 nie da się zrobić żeby nie było widać śladów montażu bo same wsunięcie kostki pozostawia rysy na pinach
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lut 2022, 19:52

Kao napisał(a):po 1 części elektrycznie nie podlegają zwrotowi tylko gwarancji

Kupując na odległość ( internetowo, telefonicznie ) obojętnie co ( w tym również części elektryczne ) masz prawo je zwrócić w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Oczywiście jak wspomniał autor pod warunkiem że nie widać śladów użytkowania. U nas w Polsce tak jest. Być może u ciebie, za granicą ( bo z tego co kojarzę jesteś za granicą ) jest inaczej. A nawet kupując w sklepach stacjonarnych buty, ciuchy, też możesz oddać w ciągu nawet 30 dni.
Trudno powiedzieć, czy jak wepniesz ten czujnik w gniazdo, to nie będzie widać śladów użytkowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...
    Ustąp pierwszeństwa na przejściu dla pieszych
    Choć główną funkcją przejścia dla pieszych jest umożliwienie bezpiecznego przedostania się na drugą stronę ulicy, to właśnie na pasach ginie najwięcej pieszych – w 2018 r. w takich okolicznościach śmierć poniosło ...