Ford focus MK3 1.0 awaria silnika

12 Lut 2022, 15:30

Witam,
Kilka dni temu bez żadnych wcześniejszych problemów silnik chwilę po odpaleniu przeszedł w tryb awaryjny. Auto nie miało mocy i szarpało. Błędy były następujące p0087 i p0089 czyli niskie ciśnienie paliwa na szynie i słaba wydajność regulatora paliwa. Wymieniłem popychacz w pompie paliwa ale to nie pomogło. Teraz chciałem sprawdzić czujnik ciśnienia. Tutaj moje pytanie - czy można zakupić (przez internet) na odległość taki czujnik i w przypadku gdyby okazało się że nie ma poprawy zwrócić go w ramach 14 dni na zwrot (zakładając że nie będzie nosił śladów użytkowania)? Kupował ktoś kiedys jakieś części do auta i zwracał (po montażu i demontażu)? Może ktoś miał podobną awarie i mógłby napisać co było przyczyną?

Z góry dziękuję za pomoc.
lukasek5
Nowicjusz

13 Lut 2022, 01:10

lukasek5 napisał(a): 14 dni na zwrot (zakładając że nie będzie nosił śladów użytkowania)?
To dotyczy wszystkich rzeczy które kupujesz chyba że regulamin sklepu ma jakieś dodatkowe restrykcje.
Ja tak kupowałem nie jedna część i później wymieniałem i nie było problemu. Oczywiście nie była ona montowana i wymontowywania w samochodzie.

Masz zatankowaną większą część zbiornika paliwem czy jeździsz na rezerwie rzadko tankując do pełna?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Lut 2022, 09:45

Zazwyczaj tankuje 3/4 lub pełny zbiornik. Przez ostatnie miesiące może 2 razy zdażyło mi się dojść do rezerwy. Myślisz że filtr paliwa może być zatkany? Próbowałem na biegu jałowym zwiększyć obroty i wtedy przy 3 tyś nie było żadnych problemów (silnik pracował normalnie), wtedy uznałem, że filtr raczej nie powinien być zatkany. Po włączeniu zapłonu (a przed odpaleniem silnika) ciśnienie na listwie wtryskowej wynosi 6 barów co chyba też jest właściwą wartością. Po odpaleniu jest między 15 a 35 barów, a to już chyba za mało.
lukasek5
Nowicjusz

13 Lut 2022, 10:27

lukasek5 napisał(a):Tutaj moje pytanie - czy można zakupić (przez internet) na odległość taki czujnik i w przypadku gdyby okazało się że nie ma poprawy zwrócić go w ramach 14 dni na zwrot (zakładając że nie będzie nosił śladów użytkowania)?
po 1 części elektrycznie nie podlegają zwrotowi tylko gwarancji
Po 2 nie da się zrobić żeby nie było widać śladów montażu bo same wsunięcie kostki pozostawia rysy na pinach
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Lut 2022, 20:52

Kao napisał(a):po 1 części elektrycznie nie podlegają zwrotowi tylko gwarancji

Kupując na odległość ( internetowo, telefonicznie ) obojętnie co ( w tym również części elektryczne ) masz prawo je zwrócić w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Oczywiście jak wspomniał autor pod warunkiem że nie widać śladów użytkowania. U nas w Polsce tak jest. Być może u ciebie, za granicą ( bo z tego co kojarzę jesteś za granicą ) jest inaczej. A nawet kupując w sklepach stacjonarnych buty, ciuchy, też możesz oddać w ciągu nawet 30 dni.
Trudno powiedzieć, czy jak wepniesz ten czujnik w gniazdo, to nie będzie widać śladów użytkowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów marki Dacia
    Na rynku polskim marka znalazła ponad 180.000 nabywców. Największą popularnością cieszy się Dacia Duster, która w 2019 roku już po raz kolejny utrzymała pozycję lidera segmentu SUV i jest najchętniej wybieranym ...