FORD FOCUS MK3 1.0 ecoboost Brak mocy, płyn chłodniczy uciekł

24 Wrz 2022, 16:15

Witam,
Zrobiłem trasę około 50 km i nic nie było. Zostawiłem samochód na 20 min i miałem jechać do sklepu. Odpaliłem samochód przejechałem jakieś 900 m i samochód zaczął tracić moc. Nic nie było widać na pulpicie. Zawróciłem do domu jadąc cały czas 15km/h bo więcej się nie dało. Po podniesieniu maski zauważyłem brak płynu chłodniczego. Silnik pracował nierówno i skakały obroty. Zgasiłem go poczekałem trochę i dolałem borygo. Zostawiłem na 30 min i odpaliłem znowu. Przejechałem jakieś 200-300 m i zdaje się że normalnie jedzie ale boje się jechać w dalsze trasy. Zlokalizowałem wyciek płynu i go usunąłem. Jakie macie rady?
radcliffedd
Nowicjusz

24 Wrz 2022, 16:41

Po usunięciu wycieku, uzupełnieniu płynu, auto jedzie już normalnie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2022, 17:19

przejechałem max 400 m i normalnie pracuje silnik oraz nie brakowało mocy. Nie wiem jak większa trasa jak się mocno nagrzeje silnik. Mogła być taka sytuacja że się przegrzał i tak zaczął wariować? Może czujnik od temperatury nie działa poprawnie i dlatego nie pokazywało nic?
radcliffedd
Nowicjusz

27 Wrz 2022, 13:42

Sprawdzaj poziom cieczy w zbiorniczku czy czasem gdzieś nie ucieka. A jak auto jeździ bezproblemowo, to myślę, że nie ma co szukać problemów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2022, 20:08

uciekał płyn przez przewód, dławił się i nie miał mocy bo spadła rura od powietrza turbiny. Pozdrawiam.
radcliffedd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Urwana świeca zapłonowa NGK przy próbie odkręcenia
    Witajcie, dopadł mnie problem urwanej świecy NGK chciałem wymienić wczoraj świece w moim Voyagerze z silnikiem 3.3 i w tylnej głowicy środkowa świeca została ukręcona. Pozostałe dwie odkręciły się bez większych problemów ...