Hyundai Galloper 3.0 140km - ustawienie aparatu zapłonowego

08 Paź 2022, 23:33

Cześć, pare tyg temu kupiłem gallopera, w dość dobrej cenie i był już nieźle porobiony, ale stan silnika był wątpliwy, lekko dymił, więc postanowiłem zmienić w nim co mogę bez ściągania głowicy. Najdalszym moim krokiem jest zmiana uszczelek zaworowych. Po drodze okazało się, że wąż na którym jest zamontowany wlew oleju, był dziurawy, a pod pokrywą sporo piasku. Więc prosta decyzja, czyszczę wszystko pod pokrywą i sprawdzam co się dzieje w misce olejowej. O dziwo w misce czyściutko, ale pod pokrywą trzeba zrobić. Wyjąłem wałek rozrządu i się zorientowałem że tam jest jeszcze jedna zębatka od aparatu zapłonowego, no i pewnie ona musi być zgrana. I tu pojawia się moje pytanie:
1. to musi być zgrane zaraz po wsadzeniu wałka rozrządu na miejsce, czy można na końcu?
2. jak to zgrać? jeżeli musze już

Dzięki!
gozda
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...