Ford Focus MK3 - egzemplarz z uszkodzeniem dachu

06 Sie 2023, 23:00

Cześć,

Natrafiłem na ciekawy egzemplarz poliftowego Focusa MK3 ST-2. Auto niestety jest po uszkodzeniu dachu, jeszcze za zachodnią granicą. Szkoda była usunięta kilka lat temu.

Jestem na tą chwilę bezradny w kwestii zdecydowania, czy brać to auto pod uwagę. Uszkodzenie nastąpiło w 2018 wskutek zahaczenia o wiatkę koło domu. Brzmi to prawdopodobnie biorąc pod uwagę uszkodzenia (zderzak, błotnik, maska, szyba, dach). W raporcie jest szkoda całkowita na 10.000-15.000 EUR (auto miało wtedy 3 lata). Samochód jest już kilka lat po naprawie. Oglądałem auto, miernik wskazywał kilkaset mikronów w miejscu uszkodzenia dachu, w najgorszym punkcie 1400. Najbardziej jednak martwi mnie fakt, że wgnieceniu uległa też krawędź na styku szyby i dachu, co może spowodować dostawanie się wody w to miejsce i korozję/uszkodzenia.

No i to generuje 2 pytania:
  • Czy w ogóle pakować się w coś takiego? Auto poza tym mankamentem sprawia pozytywne wrażenie i gdyby nie dach, to już byłbym zdecydowany umawiać dokładne techniczne oględziny w porządnym serwisie.
  • Czy macie pomysł, na co zwrócić uwagę, jak dokładniej sprawdzić to uszkodzenie? Auto jest niedaleko, nietrudno będzie mi je jeszcze raz obejrzeć :ok:

Zdjęcia z raportu:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

CodeSculptor
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 30 09 2007
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.0T 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Sie 2023, 00:44

CodeSculptor napisał(a):Czy macie pomysł, na co zwrócić uwagę,

Tak, mamy pomysł, sprawdź stan techniczny jak jest ok.to kupować.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

07 Sie 2023, 06:31

Jeśli były tylko takie uszkodzenia jak na zdjęciach, to brałbym jak węgorz na rosówkę :mrgreen: Myślę, że po większych dzwonach jeżdżą samochody i obecni właściciele nic o tym nie wiedzą, więc są szczęśliwi :naughty: Dla uspokojenia detektywistycznych skłonności możesz obejrzeć dokładnie miejsce największych uszkodzeń. Jak nic się tam nie dzieje to brać :yes:
Henk
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 MPI
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

07 Sie 2023, 06:53

Jeśli auto było robione za granicą jako (jeszcze) w miarę świeży egzemplarz to się nie masz czym przejmować. Poszycie dachu to rzecz wymienna :mrgreen:
Znajomy wjechał na parking galerii z rowerem na dachu (tzn. chciał wjechać z rowerem ale finalnie rower został na barierce) i wyglądało to o wiele gorzej. Tutaj efekt wizualny robi ta szyba bo uszkodzenia dachu to głupota
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Sie 2023, 08:20

franccc napisał(a):Jeśli auto było robione za granicą jako (jeszcze) w miarę świeży egzemplarz to się nie masz czym przejmować.

Ja bym się modlił żeby ...nie było robione za granicą :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

07 Sie 2023, 14:49

Dzięki za pomoc. Okazało się dzisiaj, że gdy zadawałem wam pytanie, to auto miało już od kilku godzin nowego właściciela :|
CodeSculptor
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...

07 Sie 2023, 20:46

szybki napisał(a):Ja bym się modlił żeby ...nie było robione za granicą
wyprzedziłeś mnie, to samo chciałem pisać.
Musicie sobie uświadomić że jeżeli chodzi o naprawy w krajach europejskich to mamy naprawdę wysoko zawieszoną poprzeczkę.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Sie 2023, 09:32

CodeSculptor napisał(a):Okazało się dzisiaj, że gdy zadawałem wam pytanie, to auto miało już od kilku godzin nowego właściciela
Przy takich samochodach jak jest jeszcze dobra cena to trzeba się często szybko decydować to tak na przyszłość żebyś pamiętał.

Kao napisał(a):Musicie sobie uświadomić że jeżeli chodzi o naprawy w krajach europejskich to mamy naprawdę wysoko zawieszoną poprzeczkę.
Mamy bardzo wybrednych klientów :mrgreen: szukających dziury w całym.

CodeSculptor napisał(a):W raporcie jest szkoda całkowita na 10.000-15.000 EUR (auto miało wtedy 3 lata)
To duża szansa była że jeszcze naprawiali to w ASO.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Sie 2023, 11:17

Rokiko napisał(a):Przy takich samochodach jak jest jeszcze dobra cena to trzeba się często szybko decydować to tak na przyszłość żebyś pamiętał.

Trochę pokory mnie ta lekcja nauczyła. Choć też okoliczności były niesprzyjające: to była pierwsza obejrzana przeze mnie sztuka 2-3 dni po tym, jak w ogóle zainteresowałem się tym modelem i pierwsze auto obejrzane w tej dekadzie. Nie miałem pojęcia, czy jest to wyjątkowa sztuka. A auto już wtedy tydzień było wystawione, więc ktoś inny mógł mieć więcej czasu na przygotowanie.

Nie wiem jednak, czy zdecydowałbym się brać kilkuletnie auto za prawie 80 tysięcy bez oddania go na oględziny u mechanika. Ktoś przyjechał w niedzielę i wziął auto - miernik pewnie miał, ale ciekawe, czy miał czym odczytać dane z komputera. Ile mógł sprawdzić w niedzielę bez dostępu do podnośnika i przede wszystkim do specjalisty, który zna markę na wylot i wie, na co patrzeć? No chyba że ktoś taki przyjechał po auto.

A co do dobrej ceny, jak ją oceniacie? Czy poza analizą aktualnych ogłoszeń jest coś pomocnego w tej kwestii?
CodeSculptor
Nowicjusz

09 Sie 2023, 17:16

Nie każdy lata z miernikami i komputerami :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Sie 2023, 21:48

CodeSculptor napisał(a):Nie wiem jednak, czy zdecydowałbym się brać kilkuletnie auto za prawie 80 tysięcy bez oddania go na oględziny u mechanika. Ktoś przyjechał w niedzielę i wziął auto - miernik pewnie miał, ale ciekawe, czy miał czym odczytać dane z komputera. Ile mógł sprawdzić w niedzielę bez dostępu do podnośnika i przede wszystkim do specjalisty, który zna markę na wylot i wie, na co patrzeć? No chyba że ktoś taki przyjechał po auto.

Oj chyba jesteś z tych panikarzy którzy nasłuchali sie i naogladali tvn turbo
Widać że nie wiesz jak ludzie auta kupują,
U mnie ostatnio podam Ci takie przykłady
-państwo przyjechali w deszcz i nie wyszedłem , dopiero po godzinie poszedłem na plas i oni po 2 minutach rozmowy i nie odpalania nawet toyotki za 50 000zł mówili że biorą. musiałem ja proponować przynajmniej jazdę testową.
-honda civic 60 000zł przyjechali około 23:00 i do latarki sobie obejrzał i około 24:00 wyjechał ,a właśnie za 2 dni wyjazd na chorwację tym autem :lol:

Myślisz że wszyscy latają z miernikami, mechanikami, blacharzami, ciotkami,dziadkami, i ciul wie z czym i kim jeszcze,

A znajomy kupił samochód i wpłacił mi 40 000zł i odebrał za około 2 tygodnie jak sprowadziłem, kupił tylko ze zdjęć, od Dealera ze zdjęć

2 znajomy nie oglądał w ogóle i ja jego auta też bo oddał w roziczeniu

:mrgreen:

obejrzałem dopiero za około 1 tydzień bo czasu nie miałem

inny klient z krakowa auto na zamówienie wpłacił 17 000zł i reszta po sprowadzeniu auta, zakup od dealera w DK ze zdjęć.

W każdym przypadku na zamówienie jeżeli ja bym tego nie kupił ZE ZJDĘĆ 10-15 minut po wystawieniu to kupił by ktoś inny.

CodeSculptor napisał(a):Trochę pokory mnie ta lekcja nauczyła

no zdarza się, mi wiesz ile aut za granicą uciekło ?
rekord to dostałem listę samochodów na whatsapp i dzwonię od razu a sprzedawca mi mówi że spóźniłem się okolo 10 sekund ...auto sprzedał po 1 minucie od wystawienia

mój rekord to też auto sprzedane po 1 mminucie oglądania, żadnych jazd testowych, ale miejscowy klient więc mnie zna :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

09 Sie 2023, 22:04

CodeSculptor napisał(a):A co do dobrej ceny, jak ją oceniacie? Czy poza analizą aktualnych ogłoszeń jest coś pomocnego w tej kwestii?

widzę że masz ból dupki....wiesz jeżeli auto miało tylko taką szkodę to to jest pikuś. ...dużo gorsze zgnioty są reanimowane...więc jeżeli auto było technicznie świetne, i tylko to miał poprawione a tak to bezwypadek to w dzisiejszych czasach braku jakchkolwiek sensownych samochód nie ma się co dziwić że się sprzedał, cena...dzisiaj ktoś szuka takiego modelu to za bardzo na cenę nie ma co patrzeć bo nawet jak jest dobrze i drogo to brać i nie zastanawiać się bo następne drugie takie dłuuuugo nie będzie....nawet powiem więcej w ogóle nie będzie
Też mam takie przypadki i są samochody na które jest 3 chętnych no i przecież auta na 3 nie potnę tylko 1 klient to kupi. ..następny musi czekać albo szukać gdzie indziej.

generalnie rzecz biorąc nie płakać tylko szukać innego :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz