07 Mar 2010, 15:12
Witam! Od 3 tygodni mam Focusa 1.8 TDCI 115 KM 2004r. Po nocy samochód nie chce odpalić za pierwszym razem (kręci normalnie jak czuje że załapał odpuszczam kluczyk a on gaśnie, za drugim razem bez problemów). Byłem na komputerze wszystkie parametry w normie. Mechanik sprawdził, też świece ręcznie - jedna przepalona wymienił na bocha. Trzy pozostałe podobno jakieś chińskie ale stwierdził, że nie trzeba ich wymieniać. Sprawdzał, także czy nie kopci - wszystko ok. Po wymianie tej świecy bez zmian, dalej nie odpala za pierwszm razem. Ponadto wydaje mi się, że za dużo pali ale jestem dopiero po pierwszym tankowaniu. Spalił 9,12 litra na 100 km (180 na trasie i 340 po mieście - krótkie odcinki) - normalna jazda. Nie wiem czy to normalne spalanie?? ale wydaje mi się że to dużo jak na diesla. Jak jest zimny wskazówka od obrotów pare razy delikatnie podskoczy w górę w dół (minimalny skok). Po przeczytaniu pare forów zastanawiam się czy to nie wtryski?- ale nie kopci. Druga rzecz, która mnie zastanawia to te 3 chińskie świece czy nie powiny być wszystkie np. bocha lub motocrafta. (inny czas grzania??)- mechanik twierdzi, że to nie ma nic wspólnego. Zauważylem, jeszcze, że jak podgrzeje go 2 lub 3 razy to odpali normalnie, ale jak jest zimniej to jaby się troche w pierwszym momencie przydusił. - ale nie mocno. Niewiem czy latem też po nocy nie będzie chciał odpalić czy to tylko zimowa dolegliwość. Czekam na pomoc w tym temacie!!!!!!!?????? Tomek Pozdrawiam