Opel omega 2.0

05 Mar 2010, 09:19

Witam wszystkich forumowiczów. mam pewien problem z moim autem, a mianowicie. kupiłam go w styczniu, w lutym został do niego założony gaz, wyprostowana kierownica i ustawiona zbieżność. po tych zabiegach wspomaganie kierownicy (chyba) przestało działać na parkingu, gdy ruch samochodu jest minimalny, mam bardzo duże problemy z przekręceniem kierownicy choć przed tymi zabiegami można było kręcić kierownicą jednym palcem. jaka może być tego przyczyna i czy można to naprawić? bardzo proszę o pomoc
kasiek359
Nowicjusz

Miejscowość: tarnobrzeg
  • 05 Mar 2010, 11:39

nie wiem jak tam jest napędzana pompa ale jeśli z paska klinowego to trzeba to sprawdzić, mógł się urwać lub naciągnąć. Poza tym, jaki jest poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym wspomagania?
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

07 Mar 2010, 10:17

witam poziom tego płynu mieści się między min a max a ten pasek lub pompa to nie wiem gdzie jest
    kasiek359
    Nowicjusz

Miejscowość: tarnobrzeg

07 Mar 2010, 15:28

przyczyn może być wiele od nieżyjącej pompy wspomagania ( lub dogorywającej) po urwany pasek(mało prawdopodobne),

pompa wspomagania powinna być albo bezpośrednio pod zbiorniczkiem albo połączona z nim wężem :wink: więc łatwo dojdziesz, która to, pasek raczej odpada bo nie było by również ładowania akumulatora ;)
    ogólnie regeneracja nie zawsze się opłaca a nowa pompa to nie jest kosmiczny wydatek ;)
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

07 Mar 2010, 17:13

[link do oferty na Allegro wygasł]
    To jest pompa wspomagania.
    Do sprawdzenia też maglownica - ale to już u mechanika.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

07 Mar 2010, 17:17