Ford Focus - skrzynia biegów

21 Wrz 2011, 14:50

Ktokolwiek z Was posiada Forda Focusa z całkowicie sprawną skrzynią biegów? Pytam tak z ciekawości, bo jeszcze nie słyszałem o takim egzemplarzu :D
U mnie największe problemy sprawia wsteczny: czasem po wrzuceniu i dodaniu gazu zachowuje się jakby był ciągle luz, ostatnio nie chciał mi wyjść :shock: na luz. 2 razy tego samego dnia wypadła mi jedynka, towarzyszył temu dźwięk taki, jak przy zaciąganiu ręcznego bez przycisku. I za każdym razem jak wrzucam trójkę, to drążek stawia taki opór, jakby po drodze zahaczał ciągle o jakieś zęby. Skrzynia nie licząc karoserii, to chyba największa wada, przynajmniej mojego egzemplarza.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

02 Paź 2011, 16:35

W Fordzie problemy ze skrzynią biegów??? Mój brat kupił sobie niedawno Nowego Focusa i nie ma z nim żadnych problemów, a do tego w mojej firmie jest 6 Fokusów Mk2 jako auta służbowe i też chłopaki się nie skarżą. Ford raczej ma dobre opinie w tym temacie. Gadałem nawet ostatnio z gościem, który zarządza firmową flotą, to mówi, że w zasadzie tylko je co roku podstawia do Auto Plaza na przegląd i tyle. I nie może się doczekać kiedy firma będzie wymieniać flotę, bo chętnie by odkupił, którąś foczkę…
byczek27
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Ford Fiesta 1,6

02 Paź 2011, 16:52

Nie wiem jak sprawa wygląda z nowszymi, ale o Mk2 (wczesnym) nie słyszałem jeszcze, żeby ktoś miał sprawną skrzynię biegów. Sam układ jest trochę debilny, pamiętam że w Lanosie miałem wsteczny na górze, na lewo od jedynki i nigdy ta skrzynia nie sprawiała problemów.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mitsubishi Colt LPG - instalacja gazowa firmy STAG
    W odpowiedzi na rosnące ceny paliw i duże zainteresowanie klientów w salonach Mitsubishi pojawił się model Colt LPG z wysokiej jakości instalacją gazową firmy STAG. Jednocześnie w ofercie jest już dostępny Colt 2012 ...